Invesco schroeft weging staatsschuld sterk terug, overwogen in vastgoed

Vermogensbeheerder Invesco kiest voor het nemen van meer risico in de modelportefeuille, nu de rentes op staatsobligaties naar historisch lage niveaus zijn gedaald en de centrale banken hun beleid weer versoepelen. De zoektocht naar rendement heeft geleid tot een hogere blootstelling aan aandelen (nu neutraal), vastgoed (overwogen) en high yield-bedrijfsobligaties (overwogen). De weging in staatsobligaties wordt nog verder teruggeschroefd, voor de eurozone zelfs naar nul.

Invesco verlaagt het gewicht van staatsobligaties in de portefeuille met een grote stap: van 26% naar 16%. Dat is zwaar onderwogen, gezien het neutrale niveau van 30%. Per regio verschilt de aanpak sterk. Treasuries gaan terug van 14% naar 5%; de eurozone van 2% naar nul. Het gewicht voor Japan wordt juist verhoogd van 3% naar 4%. Alleen in staatsobligaties uit het Verenigd Koninkrijk en opkomende markten is Invesco overwogen.

De rendementen op westerse staatschuld liggen nu op een niveau waarop een ‘economische catastrofe’ wordt ingeprijsd, stellen de auteurs Paul Jackson en (Global Head of Asset Allocation Research) en Anders Vig (Multi-Asset Strategist). ‘Wij denken niet dat de situatie slecht genoeg is om de recente scherpe daling van de rentes te rechtvaardigen, en verwachten dat deze weer gaan stijgen.’ Invesco verwacht dan ook niet dat er op deze staatsobligaties het komende jaar rendement gemaakt kan worden; over een horizon van vijf jaar wordt gerekend op een verlies.

In aandelen neemt Invesco nu een neutrale positie in; de allocatie is met 44% vrijwel marktconform – al is het wel een verhoging ten opzichte van de eerder aangehouden 38%. Juist de pessimistische verwachtingen ten aanzien van staatsobligaties maken aandelen relatief aantrekkelijk.

‘Maximaal overwogen’ is de vermogensbeheer in vastgoed (6% tegen 3% voor een neutrale portefeuille). Invesco verwacht dat het rendement hierop de komende jaren hoger ligt dan in elke andere beleggingscategorie.

Invesco kiest eveneens voor een overweging in bedrijfsobligaties en cash. Het rendement binnen het laatstgenoemde segment is weliswaar laag, maar dat geldt ook voor de volatiliteit en de correlatie met andere bestemmingen. Alleen in het high yield-segment wordt de overweging verder opgeschroefd.

Opvallend is de nulweging in grondstoffen inclusief goud. Los van landbouwgewassen zijn die volgens Jackson en Vig overgewaardeerd. ‘Onze historische analyse geeft aan dat grondstoffen matig presteren wanneer de Fed de rente verlaagt, omdat dit doorgaans gebeurt wanneer de economie verzwakt.’

Al met al kiest Invesco dus voor een portefeuille met meer risico, hetgeen ook zichtbaar is in de regionale verdeling: het gewicht van de VS is afgebouwd ten gunste van het Verenigd Koninkrijk en opkomende markten.