Legg Mason: schuldgroei voorkwam depressie

De wereldwijde schuld is vooral gestegen door automatische en afzonderlijke anticyclische steunmaatregelen om de wereldeconomie na de grote financiële crisis te stabiliseren. In de ontwikkelde landen richt het fiscale beleid zich op het ondersteunen van de uitgaven en het verminderen van de werkloosheid als het minder goed gaat. Dus toen de wereldeconomie in 2009 een duik nam, explodeerden de overheidstekorten en stegen de overheidsschulden. Bovendien werden heel wat afzonderlijke steunmaatregelen genomen. Bijvoorbeeld de Amerikaanse overheid maakte schulden om het financiële systeem te ondersteunen.

Maar nergens anders groeide de schuldenberg zo snel aan als in China. De overheid verhoogde de schulden en de uitgaven in 2009 met 4 biljoen RMB (586 miljard dollar), het equivalent van meer dan 10% van het Chinese bbp. Deze massieve injectie in de Chinese economie maakte deel uit van het pakket gecoördineerde steunmaatregelen van de G20 om de wereldwijde groei te stabiliseren.

Schuldgroei

Schuldgroei

Onorthodox monetair beleid en nulrente hebben ook de schuldgroei bevorderd. In de VS hebben bedrijven obligaties uitgegeven om aandelen te kunnen inkopen, waardoor de schuldratio’s van bedrijven naar vroegere hoogten stegen. Op een zelfde manier hebben groeilanden gebruik gemaakt van de lage kapitaalkost in de ontwikkelde landen om meer te lenen.

De publieke financiën hebben letterlijk de wereldwijde economie voor het grootste deel van de laatste negen jaar ondersteund. We zullen het nooit echt weten, maar deze schuldgroei heeft hoogstwaarschijnlijk een volgende grote depressie vermeden of afgewend.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.