MainFirst over opkomende markten: Opportuniteiten na de uitverkoop in augustus

Op het vlak van hoogrenderende obligaties uit opkomende markten is augustus geen maand geweest die men zich graag herinnert. De maand werd gekenmerkt door de verrassende verkiezingsuitslagen in Argentinië en het wereldwijde toenemende risicosentiment vanwege de verdere escalatie van de Amerikaanse en Chinese handelsoorlog.

Verrassende ontwikkeling in Argentinië

De Argentijnse primaire verkiezingen waren een grote verrassing voor de markten, omdat de liberale president Macri een bittere nederlaag leed tegen zijn linkse uitdager Alberto Fernandez. Hij is nu de favoriet voor de presidentsverkiezingen in oktober. Na deze historische verkiezingsnederlaag hebben de markten navenant gereageerd. De staatsobligaties daalden met 30 procentpunten en de peso verloor bijna een derde van zijn waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De crisis verscherpte zich in de loop van de maand met een dalende doorrolrente voor kortetermijnschulden en een verdere valutadruk. De Argentijnes centrale bank werd hierdoor gedwongen om binnen twee dagen 3 miljard dollar aan deviezenreserves uit te geven.

Indicaties duiden aan dat de activa in Argentinië de komende maanden een grotere volatiliteit zullen ondergaan en dat een mogelijke oplossing niet snel of gemakkelijk zal zijn.

De handelsoorlog woedt voort

Ondertussen bleef de handelsoorlog tussen de VS en China escaleren. President Trump kondigde op 1 augustus een extra heffing van 10% aan op Chinese producten ter waarde van ongeveer 300 miljard dollar. Onmiddellijk daarna, op 5 augustus, beschuldigde het Amerikaanse Ministerie van Financiën China van valutamanipulatie nadat de yuan het niveau van 7 dollar/yuan had overschreden. China reageerde met de aankondiging van aanvullende douanerechten van 5% tot 10% op de invoer uit de VS en van invoerrechten op automobielonderdelen. Enkel nadat de Amerikaanse en Chinese autoriteiten overeenkwamen om de onderhandelingen volgende maand in Washington voort te zetten, werd de vrees voor de handelsoorlog een beetje weggenomen. Ondanks het recente optimisme zijn beide partijen nog ver verwijderd van een overeenkomst. Naarmate de volgende verkiezingsperiode in de VS nadert, lijkt een tijdelijk staakt-het-vuren echter waarschijnlijker.

Opportuniteiten blijven bestaan

Ondanks deze voorzichtige vooruitzichten voor de handelsovereenkomst blijft het team van MainFirst Emerging Markets positief over risicovolle activa. Hoewel de wereldwijde macro-economische omstandigheden in 2019 niet gunstig waren als gevolg van de daling van de wereldwijde productie vanaf het derde kwartaal van 2018, hebben de dienstensector en de consumentensector tot nu toe toch enige veerkracht getoond. Voor de toekomst verwacht het EM team van MainFirst dat enerzijds de monetaire versoepeling door de Fed en de ECB en anderzijds de combinatie van de fiscale en monetaire maatregelen vanuit China voldoende zullen zijn om de huidige economische cyclus te ondersteunen. Verwacht wordt dat de Fed haar basisrente tijdens haar vergadering in september met 25 basispunten zal verlagen en dat verdere verlagingen doorgevoerd zullen worden afhankelijk van verdere evoluties. Naar aanleiding van de bijeenkomst van de centrale volksregering kondigden de Chinese autoriteiten een reeks verruimende maatregelen aan om de investeringen in infrastructuur te verhogen en de financieringsvoorwaarden voor KMO's verder te verbeteren. Voorlopig zal China waarschijnlijk een alomvattend stimuleringsbeleid zoals dat van 2016 vermijden, met de nodige maatregelen om een harde landing te voorkomen.

Het universum van bedrijfsobligaties uit opkomende markten wordt na de uitverkoop in augustus geconfronteerd met verstoorde prijzen, die op dit moment een aantal opportuniteiten bieden. Vele Aziatische High Yield obligaties - cyclische namen - worden op een bijna wanhopig niveau verhandeld. Dergelijke waarderingen kunnen niet gerechtvaardigd worden vanwege de fundamenten. Er zijn met name kansen voor Chinese projectontwikkelaars en Aziatische mijnbouwbedrijven, die sterk werden getroffen door de recente uitverkoop. Naar verwachting zal de huidige economische cyclus blijven voortduren. De huidige volatiliteit biedt een zeer aantrekkelijk klimaat voor actieve managers om kansen te identificeren en te benutten.