M&G : Langetermijnvooruitzichten nog steeds gunstig voor obligaties uit opkomende markten

Claudia Calich, beheerder van het M&G (Lux) Emerging Markets Bond Fund, is van mening dat een aantal thema's ondersteunend zijn voor de langetermijnvooruitzichten van opkomende obligatiemarkten.

Claudiacalich
Claudia Calich
Economieën van opkomende markten vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van het mondiale BBP en de wereldbevolking. Zij hebben een demografisch voordeel, een lager schuldniveau in vergelijking met ontwikkelde markten en een hoger potentieel voor productiviteitswinsten.

Bovendien zou het huidige zeer lage renteklimaat het sentiment ten aanzien van schuldpapier van opkomende markten moeten bevorderen, waarbij de activaklasse zowel in harde valuta als in lokale valuta's een stijging van het rendement zou moeten opleveren. De heersende lage financieringskosten zouden ook moeten bijdragen tot een verbetering van de balansen van de meer met vreemd vermogen gefinancierde kredieten. Hoewel de economische vooruitzichten enigszins zijn verslechterd, blijft de mondiale groei positief en het groeiverschil tussen de ontwikkelde en de opkomende economieën zal naar verwachting de opkomende markten blijven ondersteunen.

Risicomanagement: het adequaat indelen van posities

Het obligatie-universum van de opkomende markten is een zeer gediversifieerde activaklasse en de beleggingsbenadering van Calich staat voor een goed gediversifieerde spreiding van de beleggingen over landen, valuta's, kredietkwaliteit en emittenten van overheids- en bedrijfsobligaties, met als doel een portefeuille aan te houden met een gediversifieerde blootstelling aan de verschillende rendementsfactoren die de EM-markten beïnvloeden. Claudia Calich: "Wij leggen vooral de nadruk op een adequate omvang van de posities, rekening houdend met hun specifieke risico's en met liquiditeitsoverwegingen. Dit stelt ons in staat om een aantrekkelijk rendement te behalen, terwijl we tegelijkertijd het totale risico van de portefeuille in evenwicht houden en het eigen risico beperken."

Een ondersteunende context voor zowel harde als lokale valuta's

Na een uitdagende periode voor het rendement op obligaties uit opkomende markten in 2018 waren Claudia Calich en haar team van mening dat er kansen konden worden gevonden in zowel het harde als het lokale valutasegment van de activaklasse, omdat de waarderingen aantrekkelijker waren geworden. Ze waren ook overtuigd van de voordelen die deze obligaties boden en gaven de voorkeur aan een onbeperkte gemengde benadering die erin bestond om te beleggen in zowel overheids- als bedrijfsobligaties. "We hebben deze visie in het fonds vertaald door bijna één derde van de portefeuille te beleggen in obligaties in de lokale valuta, wat onze neutrale allocatie is. Wij hebben deze allocatie tot nu toe in grote lijnen gehandhaafd. De gematigde houding van de Amerikaanse Federal Reserve en nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank, die lokale valuta zouden moeten ondersteunen, worden gecompenseerd door het aanhoudende risico van handelsspanningen en de vertragende wereldwijde groei, die de US-dollar ondersteunen. Wij denken dat deze aanpak het best kan inspelen op de mogelijkheden van schuldpapier van opkomende markten. Naar onze mening biedt deze strategie een groot en divers beleggingsuniversum en maakt zij het mogelijk om op een 'best-ideas' basis te beleggen in het volledige spectrum van de wereldwijde opkomende obligatiemarkten.

Eind augustus was het M&G (Lux) Emerging Markets Bond Fund voor ongeveer 45% belegd in staatsobligaties in harde valuta, 25% in staatsobligaties in lokale valuta en 25% in bedrijfsobligaties in harde valuta van opkomende markten. De rest van het fonds werd aangehouden in bedrijfsobligaties en contanten in lokale valuta. Tot de diverse posities van het fonds in lokale valuta's behoorden de Indonesische roepiah, Mexicaanse peso, Russische roebel, Braziliaanse real, Chileense peso, Colombiaanse peso, Peruaanse nuevo sol en Indiase roepie.

Overwogen in grensmarkten zoals Sub-Sahara Afrika

Het M&G (Lux) Emerging Markets Bond Fund behoudt een overwogen positie in bepaalde grensmarkten, met name in de Afrikaanse regio ten zuiden van de Sahara, waar het een gediversifieerde positie heeft in landen met stabiele of verbeterende fundamentals en waar de waarderingen volgens Claudia Calich aantrekkelijk blijven. "Sommige van deze landen zijn olie-exporteurs, andere moeten het hebben van landbouwproducten en weer andere hebben een meer gediversifieerde economie. Selectiviteit blijft van cruciaal belang, maar ook het adequaat indelen van de posities omwille van specifieke risico's. We zijn momenteel bijvoorbeeld onderwogen in Azië, waar de waarderingen volgens ons minder aantrekkelijk zijn en de schuldgraad van de bedrijven nog steeds hoog is".

Oekraïne is een andere markt waar Claudia Calich de voorkeur aan geeft en die volgens haar al geruime tijd een aantrekkelijk risico-/rendement profiel biedt, omdat het land eind 2015 uit een crisis is gekomen. "De fundamenten zijn verbeterd en de laatste ontwikkelingen in de politieke situatie in het land zijn naar onze mening gunstig gebleven, dankzij de voortgezette samenwerking met het IMF en het potentieel voor hervormingen."