Europese Investment Grade bedrijfsobligaties, een rally zoals in 2016/17 ?

Door Wolfgang Bauer , fondsbeheerder van het M&G (Lux) European Inflation Linked Corporate Bond Fund (M&G).

Wolfgangbauer
Wolfgang Bauer
De nieuwe ronde van het aankoopprogramma voor activa (APP) van de ECB, die zoals gewoonlijk met een minimum van details aangekondigd werd, laat veel ruimte voor speculatie. Tot nu toe weten we alleen dat de netto-aankopen van activa vanaf november zullen worden hervat aan een tempo van 20 miljard euro per maand. Het programma zal zolang lopen als nodig wordt geacht om het accommoderende effect van de beleidstarieven van de ECB te versterken.

Obligatiebeleggers zoals wij zijn natuurlijk zeer geïnteresseerd in de exacte voorwaarden van het bedrijfsobligatie-element van de APP, namelijk het corporate sector aankoopprogramma (CSPP).

Het feit dat de ECB opnieuw grote hoeveelheden Europese investment grade bedrijfsobligaties gaat kopen, is ongetwijfeld een belangrijke technische rugwind voor de activaklasse. Daardoor komen zowel de kredietspreads als de volatiliteit onder druk te staan. Dit gezegd zijnde, zou ik niet noodzakelijkerwijs een herhaling verwachten van de buitengewoon sterke obligatiemarkt van 2016/17, en wel om de volgende twee redenen.

Ten eerste zal de omvang van de nieuwe CSPP-ronde bescheidener zijn dan in het verleden. Zelfs als de ECB zich richt op de bovenkant van haar historische activaspreiding en een forse 20% van haar netto aankopen richt op bedrijfsobligaties, dan zou het absolute aankoopvolume van 4 miljard euro per maand tussen juni 2016 en maart 2017, toen de oorspronkelijke APP op volle toeren draaide, nog steeds slechts ongeveer de helft van het maandelijks geïnvesteerde bedrag aan bedrijfsobligaties bedragen.

Ten tweede is het instapmoment van de huidige kredietspreads minder aantrekkelijk. Voordat de ECB in maart 2016 voor het eerst een CSPP aankondigde, waren beleggers geschrokken van het potentieel voor een harde landing van de Chinese economie en een dramatische daling van de olieprijs. De ICE BofAML EMU Corporate Excluding Banking Index - een ruwe indicatie voor het obligatie-universum dat voor CSPP in aanmerking komt - handelde destijds dan ook op een gemiddeld spread-niveau van ongeveer 120 basispunten (bps) voor activaswaps. Op dit crisisachtige niveau boden creditspreads veel inhaalpotentieel voor een agressieve rally. Vandaag de dag handelt de index echter met een spread van slechts ongeveer 80 basispunten, wat naar mijn mening de ruimte voor een verdere spreadcompressie beperkt. Ik denk dat er op dit moment al veel steun van de ECB in de kredietwaarderingen verrekend is.