Pictet AM: Britse aandelen goedkoop, pond ondergewaardeerd

Van alle wereldwijde aandelen zijn de Britse momenteel het goedkoopst. Het pond sterling is bovendien ondergewaardeerd. Pictet AM kiest daardoor voor een overwogen positie in het pond, zo schrijft de vermogensbeheerder in de Barometer voor oktober.

Pictet AM ziet dat Britse aandelenmarkten door de aanstaande Brexit al veel slecht nieuws hebben ingeprijsd. Iedere oplossing voor de politieke problemen in het Verenigd Koninkrijk, zo beargumenteren Pictet-analisten, kan een opleving in de markt betekenen.

Het tegenovergestelde geldt voor de Amerikaanse aandelenmarkt, die wereldwijd een van de duurste is. Met een koers-winstverhouding van 29 zijn Amerikaanse aandelen zowel in absolute als relatieve termen ‘slecht gewaardeerd’, stelt Pictet AM.

Ook de bullmarkt, de langste in de geschiedenis, in de VS komt langzaam maar zeker ten einde, verwacht Pictet AM. Signalen als de omkering van de rentecurve en de afvlakkende groei van bedrijfswinsten markeren het einde van de economische cyclus. Ook een oplossing voor het Chinees-Amerikaanse handelsconflict is nog niet in zicht. Bovenstaande leidt bij Pictet AM tot een voorzichtige houding ten opzichte van aandelen. Het gewicht in aandelen uit opkomende markten schroeft Pictet AM terug van overwogen naar neutraal.

Naast Britse aandelen, zijn ook aandelen eurozone aantrekkelijk op basis van hun waardering. Zelfs nu de vertragende wereldhandel de Duitse economie in een recessie duwt, is dit scenario al door aandelenmarkten toch al ingeprijsd. Een Duitse recessie betekent ook een groeiende kans op belastingverlagingen voor bedrijven en investeringen in infrastructuur, hetgeen beleggerssentiment positief kan beïnvloeden.

Nu 1700 miljard dollar aan schuldpapier een negatieve yield kent, is deze belegginscategorie volgens een Pictet AM een ‘zeer onaantrekkelijk belegging. De reële yield op wereldwijd schuldpapier noteert een historisch dieptepunt van -0,5%. Europa heeft een groter aandeel negatief renderende obligaties dan welke andere regio dan ook. Meer dan 60 procent van de in euro uitgegeven kredietwaardige bedrijfsobligaties biedt een negatieve yield. Volgens Pictet AM is het daarom belangrijk de dure van de allerduurste obligaties te onderscheiden.