Schroders: voorzichtig met aandelen

Brexit, Trump, verkiezingen in Europa - ze konden stuk voor stuk de aandelenmarkten in chaos storten. Maar beleggers bleven kalm en de markten noteren nu hoger dan voor deze gebeurtenissen. Wat verwachten aandelenspecialisten van Schroders hoe het nu verder zal gaan?

Lage rente weegt zwaarder dan politieke onrust

Azadzanganaschroders
Azad Zangana

Sinds de dip na de Brexit noteert de MSCI World index bijna 20% hoger. Had iemand op 27 juni 2016 1000 dollar geïnvesteerd in mondiale aandelen, dan zou zijn investering nu bij een totaal rendement (inclusief dividend en inflatie) 1200 dollar waard zijn. Beleggers zijn op zoek naar inkomen in een omgeving van extreem lage rente. Daarom kiezen zij voor aandelen die dividend uitkeren en jagen zij de aandelenkoersen op.

Italië grootste bedreiging voor stabiliteit

Maar er staan nog meer verkiezingen op de rol met de potentie om de markten flink te laten schudden (zie afbeelding hieronder). De verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk (8 juni) en Duitsland (29 september) zijn de eerstvolgende grote politieke gebeurtenissen. Volgens Azad Zangana, Europees econoom bij Schorders, zijn beide verkiezingen niet zorgwekkend. Wel ziet hij een grote bedreiging in de Italiaanse verkiezingen van mei 2018. In het VK verwacht hij een sterkere conservatieve regering en in Duitsland zou Merkel hooguit de strijd kunnen verliezen van haar coalitiepartners.

Dat lijkt geen grote zorg voor beleggers. Italië heeft de potentie om de stabiliteit in Europa aan het wankelen te brengen. Er is een gebrek aan duidelijkheid welke koers de Italiaanse Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo wil varen. Als zijn anti-establishment partij aan kop blijft in de peilingen, verwacht Zangana een zwakkere euro, verslechtering van de prestaties van Italiaanse aandelen en een mogelijke schuldencrisis. De ECB zal met kwantitatieve verruiming de markten proberen te kalmeren. Maar ook dat kan ook niet oneindig doorgaan.

Politieke risico's

Politiekerisicos

Voorzichtig met Britse aandelen

Alextedder
Alex Tedder

Alex Tedder, Hoofd Global Equities, ziet na de uitslag van de Franse verkiezingen en de betekenis daarvan voor de stabiliteit in de eurozone een optimistischer outlook voor Europa en de euro. Ondanks dat de Britse markten positief reageerden op de Franse verkiezingsuitslag, maant hij tot voorzichtigheid rond Britse aandelen. De Britse economie is voornamelijk consumptie-gedreven en daar kan de zwakke pond, stijgende inflatie en een dalend reëel inkomen voor tegenwind zorgen. Met name het midden- en kleinbedrijf kan in de problemen komen.

Marktreacties gaan met kansen gepaard

De grote gebeurtenissen in 2017 kunnen voor marktverstoringen zorgen. Maar een kortstondige terugval biedt ook kansen voor geduldige beleggers, die op zoek zijn naar rendement. In de aanloop naar de Franse verkiezingen hadden mondiale aandelen minder last van politieke en economische gebeurtenissen. Beleggers lijken zich weer meer te richten op de kwaliteit van een onderneming en de winstontwikkeling. De aandelencorrelatie - de mate waarin aandelen in dezelfde richting bewegen - is afgenomen. Al met al ziet Tedder signalen dat de omstandigheden verbeteren voor stockpicking. Op de lange termijn is dat beter dan proberen te reageren op politieke gebeurtenissen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.