Goudprijs kan verder stijgen

Door M&G’s equities team

Door de onzekere wereldwijde context en het aanhoudend lage renteklimaat is de belangstelling voor goud tot nu toe toegenomen. Naarmate de rendementen kelderden en het volume van de negatief renderende schuld steeg, zit de goudprijs in een opwaartse spiraal.

Na de prijsstijgingen in september tot het hoogtepunt van 1560 $/troy ounce op jaarbasis, daalde de goudprijs vorige week onder 1500 toen de obligatierendementen begonnen te stijgen. De markten leken weer vertrouwen te krijgen dankzij de versoepeling van de centrale banken, een aantal beter dan verwachte economische gegevens en een afname van de handelsspanningen.

Het grote aantal zwakkere economische data in de VS, China, Duitsland en het VK van de voorbije dagen en de daaropvolgende stijging van de olieprijs en de geopolitieke onrust, wogen op het sentiment van de beleggers. Daardoor steeg de prijs van het goud naar het huidige niveau van $1515/troy ounce.

De markten verteren het nieuws over de recente aanvallen op de Saoudische olieproductie en volgen eventuele vergeldingsacties op om de volledige impact van deze gebeurtenissen te begrijpen. Een langdurige periode van onzekerheid kan het vertrouwen temperen en de beleggers naar veilige havens drijven. Terzelfdertijd houdt het recente rondje QE van de centrale banken wereldwijd (en de matigende toon van die centrale banken die de rente ongewijzigd laten) het slot op de interestvoeten en het rendement van obligaties.

Nu het edelmetaal aantrekkelijk is voor zowel consumenten als beleggers, zijn er verschillende factoren die de goudprijs beïnvloeden. Maar de aanhoudend lage rentetarieven en obligatierendementen, in combinatie met een onzekere wereldwijde macro- en marktomgeving, zullen waarschijnlijk het goud op korte termijn verder ondersteunen.