Schroders prefeert Aziatische smallcaps

Voor beleggers is het interessant om in Azië te beleggen vanwege de gunstige demografische ontwikkeling, de opkomst van een grote middenklasse met een groeiend besteedbaar inkomen en de voortdurende urbanisatie. Paul Rathband, Fund Manager, Asia ex Japan Equities bij Schroders , ziet nog een interessante ontwikkeling. Door de stijgende lonen worden bedrijven in Azië steeds minder gezien als producenten die tegen lage kosten voor het Westen produceren. Steeds vaker voegen zij waarde toe aan het eindproduct en bieden zij diensten aan. Rathband ziet de R&D-budgetten bij Aziatische bedrijven stijgen en hun innovatiekracht toenemen. Deze ontwikkeling is vooral zichtbaar bij de Aziatische small caps en maakt hen daarom zo interessant.

Beleggers die van de groei in Azië willen profiteren moeten blootstelling aan small caps zoeken. Small caps presteren bovengemiddeld en hebben een uitstekend trackrecord opgebouwd in de afgelopen vijftien jaar, hoewel dat geen indicatie is voor prestaties in de toekomst. Maar beleggen in small caps betekent beleggen in bedrijven die sneller kunnen groeien dan logge large caps waar de staat een flinke vinger in de pap heeft en het bestuursmodel niet aansprekend is.

Op dit moment is de koers-boekwaardeverhouding (K/B) van small caps in Azië in lijn met het historische gemiddelde van 1,3 - 1,4. Deze korting op large caps in Azië kan variëren van 10 tot 45% van de K/B maar bedraagt gemiddeld 20 tot 30%. Deze korting is de afgelopen jaren kleiner geworden maar loopt weer op dankzij de reflatie-handel met China, meent Rathband.

Waar liggen de grote kansen voor beleggers?

Er is een aantal interessante familiebedrijven in India te vinden en zij blijven voorlopig doen wat ze al decennia doen, en niet zonder succes. Weliswaar kan het bedrijfsklimaat in het land chaotisch zijn, maar waar chaos bestaat, kunnen juist kansen worden gevonden. Liquiditeit en waarderingen zijn twee zaken waar nog mee geworsteld wordt, maar op de lange termijn liggen er hele interessante mogelijkheden voor beleggers in India.

In Taiwan zijn bedrijven erin geslaagd in bepaalde niches in verschillende sectoren uit te groeien tot cruciale spelers in wereldwijde supply chains. Rathband is minder te spreken over het Chinese top-down plaatje en richt zich meer op de zorgen rond corporate governance. In het algemeen is er voor beleggers veel ruimte om te investeren in small caps en zodoende te profiteren van de ongekende snelheid waarmee veranderingen in die regio gepaard gaan.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.