Het delen van een leaseauto binnen een onderneming

Een leaseauto kost al snel rond de 10.000 euro per jaar per werknemer. Vaak staat de auto stil waarbij een ander personeelslid de auto kan gebruiken. Er is een aantal manieren op te noemen om het rendement van het gebruik van auto's binnen een onderneming te vergroten. Het is dan vooral de zaak om efficiënt te werk te gaan. Meestal door de kosten zo laag mogelijk te houden waarbij er nog steeds een goed rendement behaald kan worden. Deelauto's kunnen als oplossing bieden. Waarom? Hieronder een aantal tips.

1. Het delen van een auto met verschillende werknemers

Vaak komen werknemers met hun leaseauto op werk aan en staat de auto voor de rest van de dag stil totdat men weer naar huis moet. Niet echt een efficiënte manier van het benutten van een leaseauto. Terwijl andere collega's een auto moeten huren om op een afspraak te kunnen komen, staan er misschien wel tien auto's in de garage weg te rotten. Dit kan anders. Een deelregeling kan dan als goede oplossing fungeren. Medewerken delen een auto dan binnen een bedrijf waardoor er minder auto's aangeschaft of gehuurd hoeven worden. Om voor beide partijen een aantrekkelijk aanbod te kunnen leveren zou de berijder van een deelauto een deel van de bespaarde huurkosten in ontvangst kunnen nemen.

2. Een elektrische deelauto

Tegenwoordig wordt het milieu steeds belangrijker. Wanneer je als onderneming kunt aantonen dat je milieubewust handelt, is dit een voorsprong op de concurrentie. Door een vermindering van de CO2-uitstoot houd je geld over. Daarnaast geef je een goed signaal af naar je medewerkers. Misschien zullen zij eerde het openbaar vervoer of zelfs de fiets pakken.

3. Deel een poolauto

In veel gevallen is een relatief oude leaseauto moeilijk inzetbaar. Maar het eerder inleveren van zo'n leaseauto is totaal niet voordelig. Dit soort stilstaande leaseauto's zijn een perfecte uitkomst om als deelauto te dienen. Op termijn zullen er dan ook weer minder auto's aangekocht hoeven worden.

4. Zorg voor kleine en zuinige auto's

Over het algemeen worden er vaak grote, stugge leaseauto's aangeschaft. Vaak om dan comfortabeler op vakantie te kunnen gaan. Een groot nadeel is dat deze grote auto's veel meer kosten dan een wat kleinere variant. Er is dus veel rendement te behalen wanneer je een iets kleinere auto aanschaft. Daarnaast scheelt dit aanzienlijk in de autoverzekering.

5. Behoefte aan tijdelijk extra capaciteit?

Het is totaal niet efficiënt om voor een korte periode een extra leaseauto aan te schaffen. Het bedrijf Greenwheels bieden abonnementen aan die ook toegankelijk zijn met een businesscard van de NS. De kosten komen dan maar op één factuur te staan.