NNIP tipt Aziatische leningen

Beleggers kunnen profiteren van de hoge groei en aantrekkende bedrijfsfundamentals in Azië: beleggen in Asian debt in harde valuta kan de rendementen verbeteren en de volatiliteit verlagen, stelt NN Investment Partners (NN IP).

Joephuntjens
Joep Huntjens

Azië is dankzij een combinatie van factoren stabieler dan andere regio’s, aldus NN IP. Ten eerste heeft Azië de hoogste gemiddelde credit rating in opkomende markten. Daarnaast zijn enkele landen in de regio, zoals Singapore, Hongkong en Zuid-Korea, sterk ontwikkeld. Op de derde plaats kent Azië minder politieke instabiliteit dan andere regio's. Dankzij al deze factoren heeft Azië over de afgelopen vijf jaar op basis van de Sharpe-ratio de beste risicogewogen rendementen laten zien¹.

Een andere reden voor de stabiliteit van Asian debt is de relatief korte duratie. Binnen opkomende markten en ook in vergelijking met Amerikaanse obligaties hebben Aziatische bedrijfsobligaties de laagste renteduratie. Dit maakt de beleggingscategorie minder gevoelig voor een stijging van de Amerikaanse rente. De Federal Reserve is de rente aan het normaliseren. Daarom zullen spreadproducten als Asian debt met een lagere rentegevoeligheid in de komende maanden waarschijnlijk veerkrachtiger zijn.

Joep Huntjens, Head of Asian Fixed Income bij NN Investment Partners: “Wereldwijde beleggers scharen Asian debt vaak onder de bredere categorie van emerging market debt. Daarmee gaan ze voorbij aan een aantal aanzienlijke verschillen en alfamogelijkheden binnen opkomende markten.”

Huntjens vervolgt: “Een allocatie naar Asian debt kan een premie ten opzichte van opkomende markten opleveren bij een lagere volatiliteit. Beleggers die een wereldwijde obligatieportefeuille beter willen spreiden - de exposure naar Azië is in wereldwijde obligatie-indices klein - kunnen ook profiteren van een belegging in Asian debt. En opkomend Azië is de groeimotor van de wereld, goed voor 60% van de mondiale groei.”

Asian debt heeft tussen begin 2014 en eind april 2017 rendementen laten zien (21% in Amerikaanse dollars) die vergelijkbaar waren met die op obligaties in de regio’s Centraal en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika (CEEMEA) en Latijns Amerika. Toch wist Asian debt de sterke volatiliteit in deze andere regio’s te vermijden. Latijns Amerika daalde bijvoorbeeld sterk in de tweede helft van 2015, vanwege het Braziliaanse corruptieschandaal waarbij staatsoliebedrijf Petrobras betrokken was en door de sterke daling van de grondstoffenprijzen. De regio CEEMEA bleef in 2014 achter doordat internationale sancties tegen Rusland voor een sterke daling van de roebel en een financiële crisis in Rusland zorgden.

¹Bron: JPMorgan CEMBI Broad Indices, 31 maart 2017

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.