De toekomst van groeiaandelen

Door Harald Berres, Senior Portfolio Manager, Ethenea

Harralberres
Harald Berres

De waarderingspremie voor groeiaandelen is de afgelopen drie jaar gestegen en bevindt zich nu op het hoogste niveau sinds het uiteenspatten van de internetzeepbel begin 2000. Wij verwachten echter niet dat de prijzen op deze manier zullen blijven stijgen en de buitensporige waarderingsniveaus van de jaren negentig zullen bereiken. In plaats daarvan achten wij een zijwaartse trend in de komende 1 à 3 jaar waarschijnlijker.

Door de sterke winstgroei zullen aandelen in deze periode weer kunnen terugkeren naar een normale marktwaardering. Hoewel tussentijdse correcties - zelfs sterkere - mogelijk zijn, sluiten wij momenteel het soort scherpe koersdaling dat wij in 2000 hebben gezien uit, aangezien dit alleen hogere waarderingen zijn. In de meeste gevallen worden de prijsstijgingen van groeiaandelen ondersteund door sterke fundamentele gegevens, hoewel deze op korte termijn iets te sterk zijn gestegen. Het is echter duidelijk geen zeepbel.

Toch zijn we om waarderingsredenen voorzichtig met beleggingen in groeiaandelen in het Ethna-DYNAMISCH fonds. Door de cyclische kwetsbaarheid van waarde-aandelen zijn er op dit moment slechts weinig beleggingsmogelijkheden. Veel bedrijven worstelen met de verzwakkende economie en er is momenteel geen verbetering in zicht. Daarom richten wij ons op bedrijven met een redelijke waardering en een stabiel businessmodel. Dit heeft ons in staat gesteld een robuuste portefeuille te ontwikkelen met een goede mix van waarde- en groeiaandelen. Met deze opbouw van onze aandelenportefeuille hebben we er vertrouwen in dat we optimaal gepositioneerd zijn.