Insight (BNY Mellon IM): Beleggers te pessimistisch over high yield

Beleggers zijn te pessimistisch over high yield-obligaties, stelt Cathy Braganza, senior kredietanalist bij Insight Investment Management, onderdeel van vermogensbeheerder BNY Mellon Investment Management.

Braganza ziet dat rondom de high yield-markt een aantal misverstanden bestaat: “Zo bestaan er verschillende mythes over high yield-bedrijven. Ze zouden een slechte cashflow hebben, een beperkte toegang tot kapitaalmarkten en een blootstelling hebben aan opkomende markten.”

De markt heeft echter een positieve technische achtergrond en er zijn veel goede solide bedrijven actief op dit gebied, legt Braganza uit. “In een wereld waar negatieve obligatierendementen steeds vaker voorkomen, vinden beleggers de positieve rendementen in de high yield-markt."

Braganza benadrukt dat met name kortlopende high yield-obligaties een aantrekkelijke belegging vormen. Het kortlopende karakter van deze categorie (de obligatie wordt doorgaans binnen twee jaar afgelost) stelt beleggers korter bloot aan macro-economische verstoringen op de langere termijn en de bredere grillen van de markt, aldus de kredietanalist.

Ook de volatiliteit op de markt voor kortlopende high yield-obligaties ligt lager dan die op de markt voor langlopend high yield. Een andere positieve ontwikkeling vormt het grote aantal aflossingen van obligaties, waardoor de markt van high yield-obligaties kromp.

Een vertragende groei van de wereldeconomie is volgens de kredietanalist minder relevant voor beleggers in de high yield-markt. “Zij richten zich meer op de vooruitzichten voor bedrijven op de korte termijn.”