Comgest: Opname Chinese aandelen in MSCI een kwestie van tijd

Lodewijkvanderkroft
Lodewijk van der Kroft

Een belangrijk deel van de Chinese aandelenmarkt valt op dit moment nog buiten het blikveld van internationale beleggers. Maar volgens Lodewijk van der Kroft, partner bij Comgest, gaat hier op termijn zeker verandering in komen. In de eerste plaats omdat de lokale aandelenbeurzen van Shanghai en Shenzhen steeds makkelijker te betreden zijn; in de tweede plaats omdat opname van Chinese A-aandelen in de toonaangevende MSCI indices een kwestie van tijd zal zijn. Op 20 juni valt de beslissing of deze aandelen (voor een stukje) zullen meewegen in de indices van MSCI .

Ieder jaar rond deze tijd spreekt MSCI met grote financiële instellingen over de invulling van haar belangrijkste indices. Het belang daarvan mag niet worden onderschat. De indices van MSCI zijn namelijk de meest gehanteerde benchmarks voor passieve en actieve beleggers.

Een telkens terugkerend thema is de potentiële opname van Chinese A-aandelen. Deze aandelen zijn genoteerd op de beurs van Shanghai en Shenzhen en waren tot voor kort zeer lastig te verhandelen voor (particuliere) beleggers. Met het opengaan van de Shanghai en Shenzhen Connect Group is het tegenwoordig mogelijk om via de beurs van Hongkong toegang te krijgen tot ongeveer 1.480 Chinese bedrijven.

Omdat er bepaalde daglimieten zijn voor dit ‘kattenluikje’, waren grote passieve beleggers tot voor kort nog altijd niet zo happig op het voornemen van MSCI om Chinese A-aandelen op te nemen in haar wereld, regio en emerging markets indices. Passieve beleggers willen immers de zekerheid hebben dat ze op of rond het slot van de dag kunnen handelen. Maar er waren ook andere bezwaren. En op dat terrein heeft China de afgelopen tijd de nodige stappen gezet.

Omdat de Chinese kapitaalmarkt nog altijd geen vrije markt is, heeft MSCI kort geleden besloten om haar mogelijke, initiële opname van Chinese A-aandelen in omvang terug te brengen naar een half procent in de MSCI Emerging Markets index en, schrik niet, naar wel 0,1% in haar wereldindex. Dit zijn natuurlijk vreselijk lage wegingen, maar als er hierop ‘ja’ wordt gezegd (op 20 juni) wordt daarmee wel een begin gemaakt met een traject dat zal leiden tot een China-weging van maar liefst 40% respectievelijk 7%. Het gaat dan om de totale weging van Chinese A-aandelen, H-aandelen (Hongkong) en buiten China genoteerde aandelen, zoals bijvoorbeeld Alibaba op de beurs van New York.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.