Optimix: kansen nu vooral in Europa en opkomende markten in aandelen

Michelalofs
Michel Alofs

Voor het succesvol beleggen in aandelen zijn er enkele essentiële fundamentele factoren die vooral op de lange termijn zich uitbetalen. De belangrijkste van deze factoren zijn winst(verwachtingen), groeiperspectief en wat de markt reeds aan verwachtingen heeft ‘verdisconteerd’ in de aandelenwaardering. Kortetermijnfactoren, zoals verkiezingen, natuurrampen en oorlogen, lopen hier doorheen en beïnvloeden tijdelijk het sentiment.

Maar naar de overtuiging van Michel Alofs, Ivan Moen en Jaap Westerling - vermogensbeheerders bij Optimix - zal op den duur de fundamentele winstontwikkeling en waardering doorslaggevend zijn. Gemeten naar die factoren, springen Europa en de opkomende markten er momenteel uit op het wereldtoneel.

Kansen liggen vooral in Europa en opkomende markten

Ivanmoen
Ivan Moen

De vermogensbeheerders van Optimix zien in toenemende mate kansen voor aandelen in Europa en opkomende markten, terwijl Amerikaanse aandelen naar hun overtuiging inmiddels relatief duur zijn. De winstontwikkeling voor Amerikaanse aandelen is veel beter geweest in vergelijking met Europa en de opkomende markten. Dit heeft zich vertaald in een superieur aandelenrendement. Vooral Europa is achtergebleven, onder meer vanwege de gevolgen van de schuldencrisis en de politieke onwil om knopen door te hakken. Opkomende markten hebben echter de grootste ‘winstkrimp’ te verduren gehad. Sinds 2010 daalt de winstontwikkeling.

Getuige de hoge koers-winstverhoudingen hebben beleggers nog altijd hoge verwachtingen van de Amerikaanse markt. Blijkbaar denken zij dat de winstgroei zoals we die in de afgelopen jaren hebben gezien, aan zal houden. In de opkomende markten zijn beleggers een stuk voorzichtiger, begrijpelijk want de winstontwikkeling is jarenlang negatief geweest en historisch gezien is deze ook grilliger.

Verschil in waardering loopt nu echt uit de pas

Jaapwesterling
Jaap Westerling

Opkomende markten zijn beweeglijker en dat verklaart ook een lagere waardering. Maar volgens Optimix is het verschil in waardering momenteel te hoog. Opkomende markten zijn inmiddels minder kwetsbaar geworden. De schuldenlast van overheden ligt er lager dan in de meeste westerse economieën. De groeipotentie is er hoger en de demografische ontwikkeling een stuk gunstiger.

Verder zijn grondstoffen bovengemiddeld belangrijk voor de winstontwikkeling in de opkomende markten. Zij doen het relatief goed als de grondstoffenprijzen stijgen. Optimix vermoedt dat de voorzichtige maar gestage opmars van de grondstoffenprijzen zal doorzetten. Al deze factoren bij elkaar maken dat de relatief laag gewaardeerde opkomende markten naar de overtuiging van Optimix een aantrekkelijke belegging zijn.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.