Standard Life: door overschatting inflatiedruk ondermijnen centrale banken geloofwaardigheid

In de nasleep van de financiële crisis moeten centrale bankiers alle zeilen bijzetten. Dat de inflatiedoelstelling ver uit zicht blijft, kan men toeschrijven aan factoren die buiten de macht van de centrale banken liggen. Maar zij hebben ook een paar keer in eigen doel geschoten door de onderliggende inflatiedruk in de economie stelselmatig te overschatten, stelt James McCann - Europees econoom bij Standard Life Investments.

Yellen, Draghi e.a. overdrijven notoir de inflatie

Niet alleen de Fed, maar ook de ECB en andere centrale banken schatten structureel de onderliggende inflatiedruk te hoog in, met continue neerwaartse bijstellingen tot gevolg. Door de inflatie verkeerd in te schatten is het beleid te krap, maar ondermijnt men ook het geloof in het vermogen van de centrale banken om hun inflatiedoelstelling te kunnen halen.

Meer vragen dan antwoorden

De laatste beleidsvergadering van de ECB riep voor beleggers meer vragen op dan dat zij antwoorden kregen. Er was goed nieuws over de economische ontwikkelingen. De groeiverwachting werd opwaarts bijgesteld. Maar de inflatie blijft frustrerend laag, net als de loonstijging. De markt hield rekening met een wijziging in de forward guidance. Die was er ook enigszins, omdat het deflatoire risico geweken is. Maar de rente blijft nog steeds laag, langer dan het opkoopprogramma duurt. Daarnaast blijft de ECB herhalen dat het bereid is het opkoopprogramma op te schalen als de inflatie tegenvalt.

Bluf, of serieus?

Mocht de inflatie richting de doelstelling bewegen, dan is een afbouw van het opkoopprogramma in 2018 gerechtvaardigd. Maar valt de inflatie tegen, dan kan het een aanleiding zijn om het opkoopprogramma uit te breiden. Daar ligt wel een spanningsveld, merkt McCann op. De schaarste in de markt hindert de ECB om het programma uit te breiden, onder meer doordat de limiet van 33% van de in aanmerking komende obligaties in sommige markten in zicht komt

Bluft Draghi dan, als hij beweert dat het programma voldoende flexibiliteit biedt om uit te breiden? Zijn resolute stellingname impliceert de bereidwilligheid om de criteria te verruimen zodat de opkopen uitgebreid kunnen worden. Het zou immers verwoestend werken voor de geloofwaardigheid van de ECB als het een spelletje poker blijkt te zijn, merkt McCann op.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.