Schroders ziet 'oude' beleggingsmethoden niet meer werken

Marcusbrookes
Marcus Brookes

Is de tijd gekomen dat beleggers zich meer zouden moeten richten op kapitaalbehoud dan op kapitaalgroei? Als de marktcyclus in zijn laatste fase komt en de huidige bullmarkt afloopt dan is het zinvol om alvast aan te vangen met het afbouwen van risico’s in de portfolio voordat de markt zijn hoogtepunt bereikt, stellen Marcus Brookes en Robin McDonald, multi-manager specialisten bij Schroders .

Voorkom grote verliezen aan het eind van een cyclus

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen kortetermijnbeleggingen en full market cycle beleggingen. Op de korte termijn wordt het rendement bepaald door een combinatie van beleggerssentiment, risicovoorkeur en prijsmomentum, maar bij een complete marktcyclus telt uiteindelijk de waardering.

Op korte termijn worden beleggers vaak bestraft voor het volgen van de bekende beleggingsbenadering om laag te kopen en hoog te verkopen. Een full market cycle is daarentegen heel vergevingsgezind naar beleggers die beginnen met het afbouwen van risico’s als de markten dichtbij hun hoogtepunt noteren. Dit geldt zelfs als beleggers iets te vroeg zijn met het afbouwen, terwijl de koersstijging op de markten nog even doorzet. Grote verliezen aan het eind van de cyclus hebben namelijk een onevenredig effect op het samengestelde rendement. Het is daarom van groot belang om die verliezen als de cyclus afloopt, te voorkomen. Uiteindelijk staan beleggers voor de keuze of zij hun portefeuille moeten focussen op kapitaalbehoud of kapitaalgroei. Beiden gaat niet.

Robinmcdonald
Robin McDonald

Het voorsorteren op het voorkomen van verliezen is meer dan zinvol. Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft de gemiddelde Amerikaanse bullmarkt in ongeveer 64 maanden 163% aan rendement opgeleverd, maar binnen vijftien maanden vanaf de piek is daarvan 50% verloren gegaan in de daaropvolgende bearmarkt. De huidige cyclus is ongekend. Hij duurt al de helft langer dan gemiddeld en het rendement bedraagt meer dan 300% over 98 maanden.

Discipline vereist bij omslag naar kapitaalbehoud

Brookes en McDonald proberen niet te voorspellen wanneer deze bullmarkt eindigt of wat de aanleiding daarvoor zal zijn. Maar in een eindfase van een cyclus, naarmate de risico’s in de markt oplopen, wijzigen zij altijd geleidelijk hun positionering van kapitaalgroei naar kapitaalbehoud met als doel om aan zo min mogelijk risico blootgesteld te worden als de markt zijn hoogtepunt bereikt. Die transitiefase is altijd frustrerend en vraagt discipline en geduld. Want het momentum in de markt drijft de prijzen nog hoger op, dus het voelt op de korte termijn alsof je als belegger de verkeerde keuzes maakt. Maar vanuit het perspectief van een volledige marktcyclus is het rationeel de juiste beslissing.

Beleggers nemen meer risico

Afgemeten aan het vermogen dat momenteel in passieve beleggingsstrategieën stroomt, nemen beleggers nu -bewust of onbewust- meer risico dan normaal. Dat maakt de markten ook risicovoller. De lage rentestanden geven tevens een vals gevoel van veiligheid. Veel beleggers zijn ervan overtuigd dat het beleggingsklimaat gunstig is, veilig en goede rendementen oplevert.

Achterblijvende prestaties in de VS

Brookes en McDonald zijn voorzichtiger geworden, vooral met de VS. Dit jaar, voor het eerst in lange tijd, presteren Amerikaanse aandelen slechter dan de internationale markten. Afgezien van een korte tijd eind 1929 en de periode van februari 1997 tot en met augustus 2001 zijn de Amerikaanse waarderingen niet eerder hoger geweest dan dat zij vandaag zijn. Vanuit een full market cycle perspectief lijken ze onaantrekkelijk en op termijn kunnen ze veel riskanter zijn dan momenteel wordt aangenomen.

Dollar nadert piek, oude methoden werken niet meer

Naast de Amerikaanse aandelenmarkten is ook de Amerikaanse dollar te hoog gewaardeerd. De dollar stijgt sinds 2011 en Brookes en McDonald vermoeden dat een piek is bereikt. Ook obligaties zitten in een bullmarkt sinds 1981, die geleid hebben tot waarderingsniveaus vandaag de dag die niet makkelijk te begrijpen zijn.

Nieuwe wegen voor kapitaalbehoud

Brookes en McDonald wijzen op andere combinaties die nu kunnen helpen om kapitaal te behouden in de huidige marktomstandigheden: via waardebeleggen blootstelling zoeken aan aandelen in relatief ondergewaardeerde markten. Alternatieve beleggingen, goud en cash zijn andere strategieën die kunnen helpen.

Omdat een aantal trends al wat langer speelt - denk hierbij aan de outperformance van de Amerikaanse aandelenmarkten, de daling van de obligatierente, de bullmarkt in de dollar, en de relatieve weerzin tegen actief beheer - zijn beleggers er min of meer ongevoelig ervoor geworden. Maar dit is juist de tijd waarin een actieve, geduldige en gedisciplineerde benadering de meeste waarde kan toevoegen vanuit een full market cycle perspectief.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.