Pictet: gebrek aan enthousiasme

Bijdrage geschreven door Frédéric Rollin Senior Investment Advisor

We blijven onderwogen in aandelen. Hoewel de vraag van de huishoudens op peil blijft, dalen de exportorders als gevolg van hogere tarieven en andere protectionistische maatregelen. In de Verenigde Staten heeft de zwakte van de industriële sector de ISM-index tot het laagste niveau in drie jaar tijd gebracht en de arbeidsmarkt licht vertraagd. In China vertraagt de groei van de industriële productie ondanks de stimuleringsmaatregelen. Als gevolg hiervan zal de winstgroei van internationale bedrijven naar verwachting teleurstellend zijn.

Onze voorzichtigheid leidt er ook toe dat we de onderweging van opkomende aandelen terugbrengen van overgewicht naar neutraal.

We zijn bijzonder voorzichtig met Amerikaanse aandelen. Ze hebben een prijs-winstverhouding die dicht in de buurt komt van hun recordhoogte en die is aangepast voor de cyclus van 29!

Wij blijven een overweging in Europese en Britse aandelen hanteren, vooral om waarderingsredenen. Ook al dreigt de Duitse economie in een recessie terecht te komen, deze mogelijkheid wordt nu al door investeerders geïntegreerd. En een fiscale stimulans is verre van uitgesloten. Door de onzekerheden die Brexit met zich meebrengt, zijn aandelen in het Verenigd Koninkrijk de goedkoopste van alle wereldmarkten en is het pond aanzienlijk ondergewaardeerd. Aangezien er al veel slecht nieuws in de rechtbank ligt, kan elke oplossing voor de politieke onrust in het land leiden tot een sterke opleving. Wij schatten dat deze markt een opwaarts potentieel van 20% heeft.

Het niveau van de obligatierente leidt ons tot voorzichtigheid. Negatieve rendementen bereikten een recordniveau. Het werkelijke rendement op de wereldwijde schuld is gedaald tot een resoluut negatief niveau.

We zien geen vermindering van de geopolitieke en economische spanningen op de korte termijn en we blijven de Zwitserse frank en het goud overwegen.