Fidelity blikt vooruit: Nog geen wereldwijde recessie, maar onduidelijkheid vanaf 2020

Ondanks de Amerikaans-Chinese handelssores blijft er een solide basis voor een aanhoudend herstel en wereldwijde groei in het vierde kwartaal in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de Q4 outlook van Fidelity International.

“Steeds vaker wordt gesproken van een wereldwijde recessie, maar wij zien daar geen direct gevaar voor. De economische gegevens wijzen op een langzamere, maar positieve groei in de VS en er zijn wereldwijd aanwijzingen voor enige veerkracht tot eind 2020.”

“Vanaf 2020 wordt het beeld minder duidelijk. We houden de inkomstenramingen voor 2020, de consumptie- en werkgelegenheidscijfers en private equity-stromen nauwlettend in de gaten. Zo kunnen we zien waar de risico’s zich kunnen voordoen”, aldus Wen-Wen Lindroth, cross-asset hoofdstrateeg bij Fidelity International.

Gedurende het derde kwartaal namen de risico's op de markten niet af. Integendeel, er kwam zelfs een aantal nieuwe bij, zoals de omkering van de rentecurve, een hogere risicopremie op olie en de mogelijke afzetting van de Amerikaanse president. Toch is er een zekere vooruitgang. Centrale banken hebben hun hints richting verruiming omgezet in daden. Zowel in ontwikkelde als opkomende markten ondersteunen lagere obligatierendementen de groei. Ook de Chinese stimulans op monetair en begrotingsgebied stelt de vermogensbeheerder gerust. Bovendien wijzen economische data alleen op een afvlakking, en niet op een afname van activiteit. Cruciaal is dat de Amerikaanse consument veerkrachtig is, geholpen door de werkgelegenheid die op recordhoogte blijft.

Toch blijft de economische groei zwak en moeten beleggers op hun hoede blijven. Data over consumenten dienen nauwlettend in de gaten te worden gehouden. Als de consumptie verzwakt, kan de economie een belangrijke ondersteuning verliezen.

Paras Anand, hoofd Asset Management Asia Pacific bij Fidelity International: “De economie buigt, maar breekt niet. We raden aan om portefeuilles naar veiliger oorden te brengen, maar ze wel bloot te blijven stellen aan risicovolle activa. Dat betekent kwalitatief goede aandelen, Amerikaanse staatsobligaties als bescherming tegen een uitverkoop op de markt en selectief zijn als het gaat om vastgoed. Bij het ingaan van het vierde kwartaal staat er veel op de kalender om de markten volatiel te houden."

De driemaandelijkse investeringsoutlook van Fidelity International geeft een overzicht van de belangrijkste activaklassen, waaronder aandelen, vastrentende waarden, multi asset en onroerend goed. De standpunten zijn gebaseerd op fundamenteel onderzoek van Fidelity naar markten, bedrijven, overheden, emittenten, externe managers, onroerend goed en huurders.