Chinees toerisme booming, lijkt op kapitaalvlucht

Alexwolf
Alex Wolf

Chinese toeristen zijn een belangrijke bron van groei voor veel landen. Volgens officiële cijfers zijn de uitgaven van Chinese toeristen in het buitenland gestegen van 100 mrd US dollar in 2012 tot zo’n 250 mrd US dollar in 2015. Ook de uitgaven per persoon vertonen een stijgende trend; van 1300 US dollar in 2013 tot 2300 US dollar in 2015, schrijft Alex Wolf, econoom opkomende markten bij Standard Life Investments. Maar kennelijk gaan niet alle uitgaven op aan traditionele goederen en diensten die je op vakantie in het buitenland inkoopt. Eenmaal over de grens slaan Chinezen ook graag financiële assets in. Dat roept de vraag op of het Chinees toerisme een verkapte vorm van kapitaalvlucht is? En over welke bedragen hebben we het dan?

Tot voor kort was dit een onderwerp waar anekdotes het gesprek domineerden. Chinese toeristen met zouden met hun bankpasje vastgoed in het buitenland aanschaffen of nepjuwelen aanschaffen om grote sommen geld in buitenlandse valuta om te zetten. Echter, recent onderzoek van de San Francisco Federal Reserve Bank werpt wel enig licht op hoe kapitaaluitstroom wordt verhuld of ten onrechte wordt gezien als toeristische uitgaven. De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat deze kapitaaluitstroom "groot en significant” is en een kwart van de netto particuliere kapitaaluitstroom bedraagt.

Chinese toeristen handelen tegen de economische trend in

Analyse van de cijfers levert interessante conclusies op. De uitgaven van Chinese toeristen namen toe geheel tegengesteld aan de economische ontwikkelingen. De uitgaven in het buitenland piekten in 2014, terwijl de Chinese economische groei terugviel en de valuta devalueerde. Daarnaast groeiden de uitgaven per reiziger, terwijl tegelijkertijd de luxe merken hun omzetten zagen afnemen en luxe bestemmingen klaagden over een daling van Chinese toeristen.

Dit zijn duidelijke indicaties dat reizen benut worden om kapitaal naar het buitenland te brengen. Maar het doet niets af aan het feit dat ook de toeristische bestedingen significant gestegen zijn en reislustige Chinezen hierin een grote rol spelen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.