T. Rowe Price: Hogere beursvolatiliteit biedt selectieve kansen in cyclische sectoren

De Europese markten zullen voorlopig nog volatiel blijven. Maar dat biedt aantrekkelijke kansen voor stock pickers, schrijven Dean Tenerelli, fondsbeheerder van European Equity Strategy en Tobias Mueller, fondsbeheerder van European Select Equity Strategy van T. Rowe Price. De beleggingsexperts zien in Europa lichtpuntjes in cyclische sectoren, zoals halfgeleiders en banken.

........ Beleggers blijven bezorgd over de groeivertraging, het handelsconflict en de intenties van centrale banken. Daarom verwachten Tenerelli en Mueller aanhoudende volatiliteit in de Europese markten. De outlook voor 2020 ziet er minder positief uit door donkere wolken, veroorzaakt door een groeivertraging in China, Duitsland en de eurozone. De aanhoudende handelsspanningen eisen hun tol en zorgen voor neerwaartse druk op de wereldeconomie. Delen van Europa kunnen in een recessie belanden als gevolg van de vertraging in China. Een verdere verslechtering in de handelsverhoudingen kan de belangrijkste bedrijfssectoren in Europa ondermijnen. Daarnaast zijn de politieke risico’s toegenomen door de mogelijkheid van een no-deal Brexit en de politieke instabiliteit in Italië.

Kansen in volatiele markten

Wat betekent dit voor Europese aandelen? Aangezien de markt nog steeds aanzienlijk vooruitloopt op het jaar en de waarderingen niet bijzonder aantrekkelijk zijn, is er wellicht niet veel ruimte meer voor verdere vooruitgang. Analisten hebben hun verwachtingen voor het bedrijfsresultaat in de loop van het jaar verlaagd en verwachten nu weinig of geen groei meer. Daarom menen Tenerelli en Mueller dat een oplossing van het Amerikaanse-Chinese handelsconflict en een daarmee gepaard gaande toename van vertrouwen in de wereldeconomie nodig is om wezenlijke vooruitgang te boeken.

Als bottom up stock pickers focussen Tenerelli en Mueller met name op waarderingen en zoeken zij blootstelling aan bedrijven van hoge kwaliteit. Zij verwelkomen de aanhoudende volatiliteit en uiteenlopende rendementen omdat dit hun aantrekkelijke relatieve kansen biedt.

Ondergewaardeerde cyclische sectoren

Tenerelli vermijdt overgewaardeerde sectoren in de markt, zoals niet-duurzame consumptiegoederen. Selectieve kansen ziet hij meer in cyclische industrieën, waaronder halfgeleiders, banken en automotive. Voorzichtigheid is wel geboden, omdat er geen snel herstel in deze sectoren te verwachten valt.

Financials kunnen niet veel lager meer

Europese banken hebben het moeilijk. De zwakke fundamentals van de sector blijven nog wel even staan. De Europese economie verliest momentum, de Europese Centrale Bank ziet zich genoodzaakt weer agressiever monetair beleid te voeren en analisten blijven winstprognoses downgraden. Het is misschien verleidelijk om bearish te zijn, maar het is moeilijk in te zien dat er nog veel ruimte neerwaarts is. Waardering is een thema om in het oog te houden. Tenerelli kijkt vooral naar banken die nog wel groei vertonen, zoals in Spanje.

Nutsbedrijven lijken aantrekkelijk

Daarnaast blijven defensieve sectoren aantrekkelijk. Tenerelli is overwogen in nutsbedrijven. Ook enkele aandelen in de gezondheidssector koersen tegen aantrekkelijke waarderingen. De markten lijken hun potentieel voor defensieve groei onder te waarderen.

Medische technologie biedt mooie kansen

Medische technologie is een sector waar zich interessante kansen voordoen. In antwoord op de vergrijzing neemt de vraag naar medische technologie toe. Als risico’s wijst Mueller op de toegenomen concurrentie van innovatieve disruptors, regelgeving en handelsgeschillen, met name die tussen China en de VS. Mueller maakt zich vooral zorgen over de toenemende verstoring van de global supply chains, die beter functioneren als de internationale handel niet belemmerd wordt. Daarnaast is er in de VS een grote neerwaartse druk op de medicijnprijzen. De risico’s worden gemonitord, maar men blijft optimistisch.

Grootste deelneming: ASML

De grootste deelneming van Mueller is in ASML, leverancier van lithografieapparatuur voor de productie van halfgeleiderchips. Mueller gelooft dat het omslagpunt is bereikt voor de wijdverbreide toepassing van het extreem ultraviolette lithografieproduct van het bedrijf. Dit is zeer geavanceerde apparatuur dat zal worden gebruikt bij de productie van de meest geavanceerde halfgeleiders voor mobiele, server-, netwerk- en supercomputerapplicaties. ASML voorspelt dat de marges op de lange termijn fors zullen toenemen vanwege de aanhoudende vraag naar zijn appratuur, ondanks de toenemende handelsspanningen tussen China en de VS en een rustige markt voor geheugenchips.