Standard Life positief over Zuid-Korea

Waarom is het GARS-team van Standard Life Investments zo positief over Koreaanse aandelen? Terwijl die aandelen de afgelopen vijf jaar juist tegenvallende prestaties hebben laten zien en het land ook nog eens officieel in staat van oorlog verkeert met de onvoorspelbare buurman in het noorden. Standard Life Investments meent echter dat beleggers teveel geobsedeerd zijn door het negatieve nieuws en geen oog hebben voor het opwaarts potentieel van Zuid-Koreaanse aandelen.

Aantrekkelijke waarderingen

Zuid-Koreaanse aandelen hebben niet goed gepresteerd in de laatste vijf jaar. Dat is terug te zien in de lage stand van de belangrijkste beursindex, de Kospi 2000. De waarderingen zijn laag als gevolg van de tegenvallende winstontwikkeling van Zuid-Koreaanse bedrijven in de afgelopen jaren. De bedrijfsresultaten bleven constant achter bij de verwachtingen en de exportgroei viel terug. Door de aaneenschakeling van teleurstellingen hebben beleggers geen hoge verwachtingen meer van Zuid-Korea.

Echter, de wereldeconomie trekt aan en dat stimuleert de vraag naar Koreaanse exportproducten. Het land exporteert 50% van de geproduceerde goederen en diensten en 60% van de omzet van Kospi 200 bedrijven komt uit het buitenland. Daarom is de Koreaanse economie zo gevoelig voor de gezondheidstoestand van de wereldeconomie. Het gevolg is dat bedrijfswinsten weer de weg omhoog vinden. Analisten stellen voor het eerst in vijf jaar hun verwachtingen naar boven bij, maar zij blijven conservatief gestemd.

Kosteneffectieve bedrijven

Daarnaast hebben bedrijven de vijf magere jaren gebruikt om te snijden in hun kosten en hun productiviteit te verbeteren. Zij staan er nu goed voor om te kunnen profiteren van een stijgende vraag en een groter deel van de inkomsten uit verkoop in winst om te zetten. Zuid-Koreaanse aandelen staan er goed voor om een inhaalslag te maken ten opzichte van hun geografische peers en wereldwijde aandelen. Ook het aantreden van de nieuwe president, Moon, wordt goed door beleggers ontvangen. Hij heeft corporate governance hervorming gericht op meer transparantie en opbrengst voor opbrengst voor aandeelhouders hoog op de agenda staan.

Kansen gloren

Beleggen in Zuid-Korea is natuurlijk niet zonder risico. Standard Life Investments wijst wat dit betreft op met name op de handelspolitiek van de VS en de relaties met China en Noord-Korea. Maar de aantrekkelijke waarderingen en de verbeterende economische en politieke omstandigheden lijken in Zuid-Korea aantrekkelijke kansen te creëren voor een wereldwijd gespreide strategie, zoals GARS die hanteert.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.