Skagen’s Torgeir Høien: Japan jaagt tevergeefs op inflatie

Torgeirhoien
Torgeir Høien

Na bijna 22 jaar ruim monetair beleid in Japan maakt Torgeir Høien van Skagen de balans op. En wat blijkt? De inflatie wil maar niet oplopen. Maar ondanks een lage rente en lage inflatie is economische groeien Japan toch mogelijk.

Twee decennia ruim monetair beleid en ultra-lage rente

Sinds eind 1995 hanteert de Bank of Japan al een rentetarief beneden de 0,5% en overspoelde de economie onlangs opnieuw met kwantitatieve verruiming. Toch blijven de consumentenprijzen al meer dan twee decennia stabiel. De gemiddelde inflatie ligt gedurende die periode onder de 0,1% per jaar.

Inflatiejapan

Stabiele prijzen, maar inflatie loopt niet op

Als de doelstelling prijsstabiliteit is, dan is de Bank of Japan met vlag en wimpel geslaagd. Maar het bereiken van de inflatiedoelstelling van 2% is volledig mislukt. Ook het recente inflatiecijfer doorbreekt de trend sinds 1995 niet. Door een BTW-aanpassing in maart 2014 steeg de CPI eventjes, om daarna weer terug te keren naar een vlakke lijn. Van april 2014 tot juni 2017 zijn de consumentenprijzen met 0,3% gestegen. Dat is dus minder dan 0,1% per jaar.

Verwacht nul inflatie

De markt houdt rekening met een interbancaire rente van nul voor de komende drie jaar. De ervaring leert dat als de beleidsrente rond de nul ligt, ook de inflatie rond de nullijn beweegt. Als de handelspartners van Japan gemiddeld een hogere inflatie hebben, dan zal de yen nominaal appreciëren. Maar dit heeft geen gevolgen voor de reële waarde van de yen. Als andere grote economieën ook een nominale stabiliteit bereiken vergelijkbaar met die van Japan, zal de yen niet nominaal appreciëren. Høien ziet dit als een waarschijnlijk scenario, aangezien de beleidsrente sinds 2009 bijna nul is in de meeste ontwikkelde economieën.

Prijsstabiliteit sluit economische groei niet uit

De prijsstabiliteit lijkt geen negatief effect te hebben gehad op de reële economische groei. Aangepast voor demografische ontwikkelingen, is de groei van het BBP in Japan niet anders dan de groei van de meeste andere ontwikkelde economieën. Zo is bijvoorbeeld de jaarlijkse economische groei per persoon tussen de 20-65 jaar sinds 1995 0,1% minder dan in Frankrijk bijvoorbeeld.

Japaninflatie

Het lijkt erop dat het helemaal niet zo verkeerd is om gevangen te zitten in een "zero-zero regime”. Met de inflatie en de beleidsrente rond nul kan de Japanse economie wel degelijk behoorlijke groei realiseren.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.