AXA IM: Amerikaanse aandelen staan voor uitdagend (verkiezings)jaar

Het jaar 2020 wordt een uitdagend jaar voor Amerikaanse aandelen. Dat verwacht Chris Iggo, Chief Investment Officer Core Investments bij vermogensbeheerder AXA IM.

Iggo betoogt dat 2020 in het licht zal staan van de Amerikaanse verkiezingen in november. Die komen neer op nog eens vier jaar Donald Trump als president of een ‘bedrijfsonvriendelijke’ kandidaat afkomstig uit de Democratische hoek.

Beide kandidaten vormen een uitdaging voor deze beleggingscategorie. De huidige Republikeinse president Trump dreigt volgens Iggo vermoedelijk door te gaan met het voeren van een agressief handelsbeleid. Aan de Democratische kant hint kandidaat Elizabeth Warren op een ontwrichtend beleid in een aantal industrieën, zoals de gezondheidszorg.

Ook fixed incomebeleggers staan voor uitdagingen, vult Iggo aan. Voor beleggers in deze categorie tellen vooral kapitaalbehoud en diversificatie binnen portefeuilles met credit- en aandelenposities, terwijl obligatierendementen extreem laag zijn, stelt Iggo.

Beleggingscategorieën in het post-Brexit Verenigd Koninkrijk zijn het overwegen wel waard, aldus Iggo. Hij benadrukt dat – ondanks onzekerheden rondom de aanstaande verkiezingen – een meerderheid voor de Conservatives een goedkeuring van de Withdrawal Bill betekent. Een dergelijk scenario zou een verdere rally voor het pond sterling maar ook voor Britse aandelen kunnen betekenen.