BlackRock: geen tekenen van groeivertraging VS, voorlopig laatste renteverlaging van de Fed

De renteverlaging die de Amerikaanse Federal Reserve vorige week doorvoerde was waarschijnlijk voorlopig de laatste in dit stadium van de economische cyclus. De Amerikaanse economie blijft sterk presteren met een hogere groei dan verwacht, gestuwd door robuuste consumentenbestedingen. De experts van het BlackRock Investment Institute schrijven in hun wekelijkse commentaar dat ze geen tekenen zien dat de groei in de VS significant zal afnemen en zien zeer beperkte risico’s voor een recessie volgend jaar.

“Het monetaire beleid van de centrale banken heeft wereldwijd risicovolle beleggingssegmenten gesteund. Maar dat is het verhaal van 2019. Het is niet duidelijk of verdere monetaire versoepeling het beste medicijn is tegen een vertragende economische groei in de VS of de eurozone. We denken dat enkel monetair beleid niet zal volstaan om een volgende economische dip af te wenden, omdat de rente bijna al op nul staat – in veel ontwikkelende markten zelfs daaronder.”

“Wij handhaven onze overwogen positie in Amerikaanse aandelen en onze neutrale visie op Amerikaanse bedrijfsobligaties. We houden onze posities in zowel investment grade als high yield tot eind van het jaar aan, onder meer omdat we weinig risico’s zien in de VS. We zien wel dat er door het toenemende protectionisme in de VS meer onzekerheid is over het doen van bedrijfsinvesteringen, en dat kan de economie raken. We benadrukken daarom opnieuw dat het inbouwen van schokbestendigheid in portefeuilles heel belangrijk is, en verwachten dat staatsobligaties belangrijk blijven voor het evenwicht in portefeuilles, zelfs in de huidige tijd van lage yields.”