Amundi: Lage olieprijs stuwt aantal defaults in highyield-energiesector VS

Het aantal defaults (wanbetalingen) bij high yield-obligaties van de Amerikaanse energiesector is dit jaar significant gestegen. Voornaamste reden is de lage olieprijs, concludeert Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi.

Amundi constateert dat de schaliegasrevolutie de productie van olie en aardgas in de VS nieuw leven heeft ingeblazen, maar dat deze ontwikkeling negatief heeft uitgepakt voor degenen die deze hebben gefinancierd. Hoge investeringskosten en de snelle uitputting van de bronnen leidden tot lage opbrengsten voor beleggers in schaliebedrijven. Zelfs de kortstondige piek in de olieprijs, onder andere als gevolg van de drone-aanval op Saudi Aramco, bracht obligatiebeleggers in de energiesector slechts kortstondig verlichting.

De energiesector gaat gebukt onder de lage olieprijs. Deze sector heeft het stokje overgenomen van de retailsector als meest kritisch gevolgde sector binnen het high yield-segment in de VS: Van de 64 wereldwijde defaults in de eerste 9 maanden van 2019, vonden er maar liefst 19 (30% van totaal) plaats in de energiesector, tegenover 19% in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal defaults in de retailsector halveerde juist. Hoofdreden: de daling van de olieprijs van 77 dollar per vat in oktober 2018 naar 42 dollar in december 2018.

De gemiddelde defaultrate binnen het high yield-segment ligt op 3%. Binnen het high yield-segment in de energiesector is dit bijna 2,5 keer zo hoog en ligt deze op 8%. HY-energieobligaties worden verhandeld met een renteopslag van 750 basispunten en ook het distressed-ratio (als een schuld kan worden overgenomen onder diens nominale waarde) ligt met 30% aanmerkelijk hoger dan gemiddeld (15%) voor HY-bonds.

Amundi verwacht evenmin dat de olie- en gasprijzen op korte termijn structureel gaan stijgen, hetgeen impliceert dat de spreads en distressedratio’s in 2020 hoog zullen blijven. Het risico op een spill-over is volgens de Amundi-specialisten laag.

Een manier om de blootstelling aan dergelijke risico's te verminderen, is door zich te concentreren op de middelgrote subsector van de energiesector - die verwerking, opslag, transport en marketing voor olie en gas omvat - omdat de inkomsten meestal op volumes worden berekend in plaats van op olie- of gasprijzen.

Bijgevoegd de volledige analyse van Amundi ‘A focus on the energy sector’, het thematische onderdeel van de paper ‘High Yield: deep diving needed due to a more uncertain outlook’. Daarin gaan Amundi-specialisten dieper in op de vooruitzichten voor en risico’s bij de wereldwijde high yieldmarkt.