Interesse bankaandelen neemt weer toe

Nickclay
Nick Clay

Beleggen in banken is de afgelopen jaren niet heel populair geweest vanwege het bedrijfsmodel en de problemen waarmee de financiële sector te kampen heeft na de crisis. Fondsbeheerder Nick Clay van Newton, een boutique van BNY Mellon, kijkt voor zijn beslissingen met name naar het rendement dat een belegging oplevert en dat heeft hem de afgelopen twee jaar weerhouden om ook maar enige belegging te doen in bankaandelen. “We zoeken bedrijven met stabiele dividenden en hanteren een harde rendementseis.” Zijn BNY Mellon Global Equity Higher Income fonds belegt alleen in aandelen die het qua (dividend)inkomsten minimaal een kwart beter doen dan de markt. Als een aandeel onder het marktgemiddelde valt (op dit moment 2,4%) is hij door zijn zelf opgelegde vereiste gedwongen het aandeel te verkopen.

Ondanks de recente aankoop (waarover zo meer) blijft Clay onderwogen in financials. Terwijl de vergelijkbare index 22% in aandelen in de financiële sector is belegd, houdt Clay dit in zijn fonds beperkt tot net onder de 10%. Hij werd echter aangetrokken door een Israëlische bank, die zijn marge sterk heeft zien verbeteren en de kapitaalratio enorm heeft verhoogd. Met een leverage ratio van 7% staat de bank bovenaan de lijstjes wereldwijd. Clay: “We gaan er vanuit dat een proactief toezichtbeleid in Israel en een management dat bereid is om beslissingen te nemen die sterk tegen de cyclus ingaan, een unieke en op zichzelf staande kans creëren binnen de bankensector. De sector zou veel minder afhankelijk moeten zijn van een steile yieldcurve en een verbeterend economisch klimaat en door goede bedrijfsvoering in staat moeten zijn om beleggers een normaal, goed rendement op te leveren”, aldus Clay.

Over het algemeen is Clay echter redelijk somber gestemd over de financiële sector. De erfenis van de crisis uit 2008 is nog steeds van grote invloed op de markten, ondanks het feit dat er al bijna tien jaar voorbij zijn. Natuurlijk is her en der verbetering te zien en in Europa is ook sprake van een veel sterker dan verwacht herstel. Maar, zo waarschuwt Clay, de wereldwijde schuldenlast is door de crisis alleen maar groter geworden, voornamelijk door overheidsoptreden. Clay kan zich dan ook niet aan de indruk onttrekken dat de economische activiteit in grote delen van wereld sterk afhankelijk zijn geworden van krediet (en dat is volgens hem niet te verenigen met hogere rentes die normaalgesproken gepaard gaan met een stevige economische opleving zoals deze.)

Volgens Clay zijn er veel risico’s die kleven aan het breekbare economisch herstel, waaronder onder meer de grote schuldenberg, een meer naar binnen gekeerde en protectionistische wereld, de kredietafhankelijkheid van Chinea en de kwetsbaarheid van de opkomende markten als gevolg van de sterke Amerikaanse dollar.

Volgens Clay is het daarom nog maar de vraag of -nu inflatie eigenlijk niet noemenswaardig aanwezig is- de centrale banken in staat zullen zijn om fundamentele aanpassingen aan het huidige beleid in gang te zetten: “Omdat zich potentieel nog langer periodes van volatiliteit en lage groei zullen voordoen, blijven wij ons richten op die aandelen die niet afhankelijk zijn van de voortgaande steun van de aandelenmarkten om hun waarderingen te rechtvaardigen.”

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.