Skagen: Hervorming van Japanse economie verhoogt aantrekkelijkheid aandelen

Jonasedholm
Jonas Edholm

De Japanse aandelenmarkt is een van de goedkoopste ter wereld. Japanse bedrijven blijven achter bij hun Amerikaanse concurrenten en inefficiëntie en passieve aandeelhouders zorgen ervoor dat buitenlandse beleggers niet erg bereidwillig zijn om in Japan te beleggen, zegt Jonas Edholm, fondsbeheerder van Skagen Focus. Maar een sterke stijging van de vraag door de Olympische Spelen in Tokio in 2020 en structurele hervormingen die de belemmeringen moeten wegnemen om het potentieel van de Japanse economie te ontwikkelen, kunnen voor een heropleving van de Japanse economie zorgen.

Druk op bedrijfsleven neemt toe om te veranderen Premier Abe van Japan tracht met hervormingen de Japanse bedrijven concurrerender te maken en de economie te revitaliseren. Maar de ontwikkelingen gaan traag en worden gehinderd door een gebrek aan transparantie en vergaande verstrengeling van bedrijven, banken en verzekeraars door onderlinge deelnemingen. Daarbij ligt de gemiddelde leeftijd van bestuurders hoog en zijn onafhankelijke bestuursleden zeer beperkt aanwezig, om maar te zwijgen over de grote afwezigheid van vrouwen aan de top.

Maar de druk op bedrijven om te hervormen neemt toe. De Japanse centrale bank en grote staatspensioenfondsen zijn begonnen met beleggen in binnenlandse aandelen. Daarnaast roeren activistische aandeelhouders zich meer en meer. Samen met vermogensbeheerders en institutionele beleggers eisen zij meer rendement op hun beleggingen. Die ontwikkelingen wekken interesse bij waardebeleggers, zoals Skagen. Volgens Edholm is de markt op dit moment te goedkoop om te negeren, zowel absoluut als relatief. Hij meent dat het slechts een kwestie van tijd is tot bedrijven gedwongen worden om efficiënter te worden in kun kapitaalmanagement. Skagen Focus heeft dan ook zijn exposure aan Japanse aandelen het afgelopen jaar significant verhoogd.

Voorbeelden van beleggingen Van Skagen Focus in Japan Skagen Focus heeft recent een belang in Bank of Kyoto genomen. Dit is een conservatieve, regionaal opererende, bank met een enorme portfolio die onder andere Nintendo en Kyocera bevat. De markt waardeert deze portfolio niet juist, meent Edholm. Bank of Kyoto koerst tegen 50% van zijn intrinsieke waarde. Een koersstijging kan optreden als de bank zijn deelnemingen verkoopt in plaats van uit te breiden en het kapitaal naar aandeelhouders laat vloeien.

De meeste recente belegging van Skagen, Teikoku Sen-I, is vergelijkbaar met Bank of Kyoto. Het vroeg 20ste-eeuwse textielbedrijf is tegenwoordig gespecialiseerd in beschermende kleding en brandwerende- en antiterrorisme uitrusting. Maar het bedrijf heeft een - onlogische - deelneming in vastgoedbedrijf Hulic. De waardering van de kernactiviteiten is nagenoeg nul als de waarde van het belang in Hulic wordt afgetrokken. Een Japanse activistische aandeelhouder, Sparx, roert zich inmiddels bij Teikoku Sen-I en verlangt verbeteringen die de waarde van het bedrijf moeten verhogen, waaronder een plan om dividend uit te keren aan aandeelhouders. Het bedrijf heeft de afgelopen kwartalen goed gepresteerd zoals ook tot uitdrukking komt in de koers van het aandeel. Edholm ziet een opwaarts potentieel van maar liefst 50% bij Teikoku Sen-I.

Anders is het met de deelneming in cementbedrijf Taiheiyo. Het bedrijf gaat gebukt onder een schuldenlast en kampte met trage groei. Maar een combinatie van aantrekkende vraag die gedreven wordt door de Olympische Spelen van 2020 in Tokio en de bewustwording onder beleggers van de Amerikaanse activiteiten van het bedrijf, heeft ertoe geleid dat de koers het afgelopen jaar fors is opgelopen. Skagen bouwt zijn positie in het bedrijf af omdat het koersdoel is behaald.

Het uiterst succesvolle technologie- en telecom-conglomeraat SoftBank is opgenomen in de portfolio van Skagen Focus sinds de start van het fonds. Softbank heeft kenmerken van een durfkapitalist, vermogensbeheerder en private equityhuis. Het bedrijf koerst echter tegen 45% van de waarde van zijn activa. Een mogelijk katalysator voor een herwaardering zou ook hier de verkoop van zijn activa kunnen zijn en het uitkeren van dividend aan aandeelhouders.

Opwaarts potentieel aanwezig

Als de koers van Japanse bedrijven wordt afgezet tegen hun bezittingen, dan zijn zij aantrekkelijk voor een waardebelegger. Gezien de hervormingen die de aandelenmarkt ondergaat ziet Edholm opwaarts potentieel voor de aandelenkoersen in Japan. Zoals Edholm het ziet, meent hij een euro te kunnen maken van 50 cent.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.