Optimix noemt cryptomunten zeepbellen

Michelalofs
Michel Alofs

Ondanks alle gebeurtenissen op het wereldtoneel zijn de financiële markten nog steeds opvallend kalm, schrijven Michel Alofs, Ivan Moen en Jaap Westerling, vermogensbeheerders van Optimix, in hun maandelijkse nieuwsbrief. De ontwikkelingen rond cryptovaluta volgen zij op de voet en dit is een markt die volgens hen steeds meer kenmerken van een bubbel vertoont. De vermogensbeheerders vrezen dan ook dat de Bitcoin ooit kennis zal maken met de onvermijdelijke zwaartekracht.

Correctie? Beleggers blijven kalm

Het gebrek aan een duidelijke trend op de financiële markten geeft beleggers een ongemakkelijk gevoel. Hangt er mogelijk een flinke correctie in de lucht? Per definitie, zouden de vermogensbeheerders bijna zeggen. Anderzijds is de kalmte ook goed verklaarbaar. Winstcijfers zijn goed, inflatie is dermate laag dat centrale banken niet genoodzaakt zijn in te grijpen. Europa krabbelt op en electorale risico’s zijn beperkt. Beleggers lijken terughoudend te zijn en zeker niet euforisch. In elk geval zijn er geen tekenen van een overspannen markt, die kort voor een correctie zou staan. Vooralsnog handhaaft men bij Optimix de aandelenposities.

Bitcoin lijkt steeds meer op een zeepbel

Ivanmoen
Ivan Moen

Cryptovaluta zoals Bitcoin trekken momenteel veel aandacht, ook die van de vermogensbeheerders van Optimix. Cryptovaluta worden gebruikt om op het internet betalingen te verrichten en zijn om te ruilen naar echt geld. Het vernieuwende aan cryptovaluta is dat ze niet worden uitgegeven en geadministreerd door een instantie zoals een centrale bank. De technologie erachter is complex, maar lijkt veilig. De populariteit van deze cryptomunten is de laatste jaren enorm gestegen, onder andere omdat met cryptovaluta geld verplaatst kan worden zonder dat de overheid daar iets van merkt. Dit is helaas zeer aantrekkelijk voor criminele activiteiten. Ook onder Chinezen zijn de cryptomunten gewild omdat ze hiermee de kapitaalrestricties in eigen land kunnen omzeilen.

Het koersverloop van Bitcoin, de belangrijkste cryptovaluta, is ongekend. Betaalde een belegger € 0,05 in 2010, nu kan deze worden ingeruild voor om en nabij € 4.000,-! Optimix vraagt zich af of er sprake is van een bubbel. Qua prijsontwikkeling komt de Bitcoin nog het meest overeen met de tulpenmanie uit de 17e eeuw. Recente ontwikkelingen rondom de cryptomunt vertonen duidelijke kenmerken van een zeepbel. Denk hierbij aan de euforie en toenemende fraude.
Jaapwesterling
Jaap Westerling
Beleggers worden via allerlei reclames uitgenodigd in te stappen en ook al doorgronden zij het product niet, ze rollen over elkaar heen om in te stappen. Ook het aantal nieuwe introducties van cryptovaluta is exponentieel gestegen en roept daarmee herinneringen op aan de enorme toename in Public Offerings (IPO’s) van internetbedrijven in 1999, waarvan we weten hoe dat afliep.

Sowieso zijn cryptovaluta een onzekere belegging. Er zijn risico’s rond regulering, en de veiligheid kan in gevaar komen. Het is zeker niet ondenkbaar dat deze cryptomunten beleggers een hoop ellende kunnen bezorgen. Wanneer weet echter niemand. Keynes zei al dat markten heel lang irrationeel kunnen blijven. Het is mogelijk dat deze markt eerst nog vervijfvoudigt, alvorens deze wordt gedecimeerd. Wie zal het zeggen…?

Ondanks het groeipotentieel wagen de vermogensbeheerders van Optimix zich niet aan beleggen in cryptovaluta omdat deze markt lastig te doorgronden is. De omvang van de markt voor cryptovaluta is niet gering. Momenteel is de marktkapitalisatie zo’n 150 miljard dollar. Ondanks die omvang denken de vermogensbeheerders niet dat de markt groot genoeg is om een systeemrisico te vormen, indien hij instort. De ontwikkelingen worden op de voet gevolgd.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.