Standard Life Investments: verkiezingskalender Latijns-Amerika vol en bepalend voor beleggers

Nicolasjaquier
Nicolas Jaquier

Terwijl het wereldwijde economische klimaat goed is, vereisen de politieke vooruitzichten voor de opkomende markten nu meer aandacht. De zeer zorgwekkende politieke situatie in Venezuela en een drukke verkiezingskalender in Latijns-Amerika plaatsen deze regio midden op de radar van beleggers, zegt Nicolas Jaquier, econoom emerging market debt van Standard Life Aberdeen Investments.

Venezuela glijdt af, wanbetaling dreigt

De situatie in Venezuela is de afgelopen maanden dramatisch verslechterd. Kijk maar naar de recente beslissing om de grondwet te wijzigen, waar een frauduleuze stemming aan vooraf ging. Als gevolg daarvan glijdt het land richting een dictatuur af, en dat leidde vervolgens tot een volkswoede en Amerikaanse sancties. De ontstane economische chaos vergroot de kans op wanbetaling van de buitenlandse schuld.

Tussentijdse congresverkiezingen in Argentinië zijn test voor President Macri

Elders in de regio vinden in Argentinië in de herfst tussentijdse congresverkiezingen plaats. Het zijn de eerste verkiezingen sinds president Macri het land bestuurt en daardoor een graadmeter voor zijn beleid. Macri gaat zeer geleidelijk te werk bij het aanpassen van de begroting waardoor de inflatie daalt en het land de benodigde investeringen in infrastructuur aantrekt. Hoewel de verkiezingen naar verwachting niet de samenstelling van het congres aanzienlijk zal veranderen, zal de kiezer zijn vertrouwen in de geleidelijke aanpak van de president kunnen uitspreken.

Chili kan ex-president Piñera in macht herstellen

In Chili zullen later dit jaar presidentsverkiezing worden georganiseerd. Als de peilingen een accuraat beeld geven van de voornemens van de kiezers dan kan Chili wel eens de andere landen in de regio volgen in hun beweging van links naar rechts en ervoor zorgen dat de rechtse ex-president Piñera terugkeert. Met Piñera als president zou het vertrouwen van het bedrijfsleven, dat jarenlang onder president Bachelet op een laag pitje heeft gestaan, kunnen terugkeren.

Verkiezingen in de grootste economieën: Brazilië, Mexico en Colombia

In drie van de grootste Latijns-Amerikaanse economieën zullen volgend jaar verkiezingen plaatsvinden: Brazilië, Mexico en Colombia. Hoewel er nog weinig bekend is over potentiële kandidaten, hebben de polls belangrijke implicaties voor het economisch beleid. In Brazilië zou president Temer kunnen worstelen met het realiseren van de noodzakelijke hervormingen op het gebied van de sociale zekerheid in de rest van zijn termijn, gezien de beschuldigingen van corruptie aan zijn adres.

In Mexico bestaat het gevaar dat een verkiezingsoverwinning van links sommige hervormingen die onder president Peña Nieto zijn doorgevoerd, worden ondermijnd, met name die in de energiesector. In Colombia zal de volgende regering de zware taak overnemen om de vredesovereenkomst met de FARC-guerrilla's te implementeren, die een van de belangrijkste prestaties van president Santos was. Dit heeft gevolgen voor het bedrijfsvertrouwen.

De wereldwijde economische vooruitzichten zijn gunstig voor activa uit opkomende markten. Standard Life Aberdeen Investments is nog steeds positief ten aanzien van opkomende markten-schuld in lokale valuta en ook over aandelenmarkten in lokale valuta. Gezien de eventuele belangrijke politieke verschuivingen die kunnen plaatsvinden, doen beleggers er verstandig aan selectief te zijn. Standard life Investments heeft geen positie in Venezolaanse schuld, maar is wel overwogen in Argentinië en Brazilië, en is selectief blootgesteld aan kleinere overheden in Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.