Trends in de drukkerijwereld

De drukkerij is een wereld die niet stil zit. Uiteraard is er veel reuring in verband de met onafrembare opmars van de digitalisering maar anderzijds blijft er toch een stevige vraag naar drukwerk gerelateerde producten. We zien dat veel partijen zoals Drukland nu ook voor de kleinere tarieven scherpe prijzen willen aanbieden. In het verleden was het nog altijd zo dat er pas een lager tarief geldt bij hogere volumes.

De analisten van de Rabobank hebben diverse kansen en bedreigingen op rij gezet:

 • De doorontwikkeling van nieuwe technologieën zoals ‘printed intelligence’;
 • Het aanbieden van aanvullende diensten, zoals vormgeving, marketing, media-activiteiten, ICT -ondersteuning en distributie;
 • Export van grafimedia-producten en diensten;
 • Een uitgebalanceerd workflowmanagement, lean and mean productieapparaat en het optimaal benutten van pers en (digitale) printsystemen met behulp van ICT ;
 • Nieuwe toetreders (veelal uit andere branches) met een voorsprong op online en crossmedia dienstverlening.

  Partijen zoals Drukland trachten met deze trends mee te gaan. Voor 2017 verwachten de analisten van de Rabobank voor de grafische industrie een volumestijging van circa 2% (2016: 2,5%). Hoewel de sector na jaren van volumedaling in 2016 een lichte stijging laat zien, is er sprake van veel dynamiek zo stellen de analisten. Enerzijds is dat het gevolg van structurele druk op prijzen doordat er nog steeds sprake is van overcapaciteit. Anderzijds komt dat door structurele veranderingen in klantbehoeften als het gaat om de inzet van druk/print (zoals de aansluiting van offline en online media).

  De grafische industrie kenmerkt zich door relatieve kleinschaligheid. Ruim 85% van de bedrijven telt minder dan 10 medewerkers. De analisten van de Rabobank verwachten een verdere concentratietendens in de branche op basis van toenemende specialismen, overcapaciteit en een dalende economische levensduur van de infrastructuur. Forse investeringen in infrastructuur zullen voor een aantal partijen noodzakelijk zijn zo stelt Rabobank.

  Met de digitalisering wordt het ook mogelijk om drukwerk op totaal andere plekken te laten produceren. Zo biedt webgigant Alibaba op haar platform legio diensten aan van vooral Chinese drukkerijen.