State Street Global Advisors lanceert SPDR S&P 500 ESG Screened UCITS ETF

De nieuw gelanceerde ETF screent de S&P 500 ESG Index op ESG-uitsluitingen op basis van informatie van Sustainalytics en RepRisk LONDEN, 3 december 2019 – State Street Global Advisors, de vermogensbeheerpijler van State Street Corporation (NYSE: STT), heeft vandaag de lancering aangekondigd van de SPDR S&P 500 ESG Screened UCITS ETF. Het fonds zal op 4 december worden genoteerd aan Euronext Amsterdam.

De SPDR S&P 500 ESG Screened UCITS ETF zal de pas gelanceerde S&P 500 ESG Exclusions II Index volgen, waarmee beleggers toegang krijgen tot de S&P 500, waarop een ESG-screening is toegepast. De indexmethodologie is zo opgebouwd dat ondernemingen worden uitgesloten op basis van gegevens die we ontvangen van Sustainalytics, een toonaangevende onafhankelijke leverancier van onderzoek naar en ratings op het vlak van ESG en deugdelijk bestuur. De index wordt driemaandelijks herzien en de componenten worden gewogen voor free float en marktkapitalisatie. Hij streeft naar een lage tracking error en vergelijkbare risico-rendementskenmerken als de S&P 500.

De uitsluitingscriteria zijn bedoeld om de blootstelling aan controversiële wapens, niet-militaire vuurwapens, tabak en thermische kolen te elimineren, evenals ondernemingen die niet voldoen aan de tien principes van het UN Global Compact. Ondernemingen waarvan op basis van de bevindingen van Sustainalytics wordt aangenomen dat zij niet voldoen aan de principes van het UNGC, zullen worden uitgesloten van het universum dat in aanmerking komt. Momenteel worden in totaal 36 aandelen in de S&P 500 uitgesloten op basis van het screeningproces voor de index.

De indexmethodologie is ook opmerkelijk wegens het ‘Fast Exit-proces’. Als ESG-databedrijf RepRisk meldt dat een onderneming in zijn RepRisk Index (RRI) de drempel van 70 heeft overschreden, wordt die onderneming binnen twee werkdagen uit de index verwijderd.*

“De S&P 500-index is een van de populairste indices bij aandelenbeleggers: in UCITS-ETF's alleen is hij de benchmark voor meer dan USD 125 miljard aan beleggingen. Hierdoor is de vraag naar ETF's die aan deze index gekoppeld zijn en daarbij een ESG-screening inbouwen, groot. Wij hebben een fonds ontwikkeld met uitsluitingscriteria op basis van de vraag die er bij beleggers op dat vlak bestaat. De screenings zijn gebaseerd op de duurzame beleidslijnen van toonaangevende institutionele beleggers en zijn bedoeld om het reputatie- en het idiosyncratische risico te beperken", zegt Rebecca Chesworth, Senior ETF Strateeg van State Street Global Advisors.