De Fed zou de wereldwijde optimistische vooruitzichten kunnen bedreigen

Jeffschulze
Jeff Schulze

Jeffrey Schulze, CFA, Investment Strategist at Clearbridge (a Legg Mason affiliate)

11 maanden na de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS bevinden we ons in een unieke situatie. De wereldwijde economie heeft het nog nooit zo goed gedaan sinds 2010. De Amerikaanse aandelenmarkten zitten op een zelfde top als vroeger al meermaals gebeurd is, maar toch is het risico op een recessie minimaal.

Ook wereldwijd is het wereldwijde plaatje het beste van de afgelopen tien jaar. Voor het eerst sinds de wereldwijde financiële crisis zitten alle 35 landen die door de OESO gevolgd worden op een groeitraject. Het wereldwijde risico is vervlogen in de loop van 2017. Europa is ontsnapt aan een mogelijke populistische opstand en het extreem accomoderend monetair beleid blijft de voorwaarden in de eurozone soepel houden. De economische cyclus is in Europa minder ver gevorderd dan in de VS, wat mooie beleggingskansen moet opleveren voor de volgende jaren. China moet zijn groeidoelstellingen op korte termijn zien te bereiken, terwijl het ook een beleid moet voeren om een groeipad op middellange termijn te realiseren. Maar het ontbreekt China niet aan groei-impulsen, hoewel men er dikwijls geen acht op slaat.

Alleen bij de Fed bespeuren we een belangrijk risico. Als ze haar monetair beleid verstrakt, dan zorgt ze voor onzekerheid in de financiële markten op korte termijn. De Fed heeft namelijk heel wat ervaring met het verhogen en verlagen van de rente, maar niet met het minderen van haar balans. Van het opkopen van $ 1 biljoen effecten zal de Fed overgaan naar het verkopen van effecten voor een zelfde bedrag. Dat grote aanbod zal door de markt geabsorbeerd worden, maar wellicht ten koste van een hoger rendement.

Hoewel de meeste signalen momenteel positief zijn voor aandelen, staat de Amerikaanse aandelenmarkt waarschijnlijk voor een correctie in de niet te verre toekomst. De S&P heeft de afgelopen 14 maanden nog geen 5% daling meegemaakt en een 10% correctie dateert van 19 maanden geleden. Dergelijke dalingen kunnen zonder duidelijke katalysator voorkomen. Maar volgens ons aanvoelen zitten we nog niet dicht bij een markttop. Onder beleggers heerst heel wat ongeloof over de veerkracht van de markt. Op het klassieke toppunt van een stierenmarkt zien we een brede deelname van retailbeleggers en ongevraagde aandelentips van taxibestuurders. Als gewone mensen over aandelen praten, dan is er niemand meer over om te kopen en verliest de markt haar momentum. Maar zover zijn we nog niet.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.