Amerikaanse aandelen in 2020? Vijf zaken om rekening mee te houden volgens Capital Group

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zullen dit jaar onvermijdelijk voor verrassingen zorgen op de aandelenmarkten. Toch kunnen beleggers zich daarop voorbereiden. Vermogensbeheerder Capital Group selecteerde vijf zaken om in het achterhoofd te houden.

Amerikaanse aandelen doen het vaak goed in verkiezingsjaren. De geschiedenis suggereert dat de uitslag van de presidentsverkiezingen weinig verschil zal maken. Bij elke verkiezingscyclus sinds 1932 zijn de Amerikaanse markten na de presidentsverkiezingen consequent gestegen. Geduldige beleggers worden dus beloond, ongeacht wie in het Witte Huis komt te zitten. “Beleggen tijdens een verkiezingsjaar kan zenuwslopend zijn”, geeft portefeuillemanager Greg Johnson toe, “maar ondanks alle onrust gaan de markten gewoon door. Het rendement op de lange termijn wordt bepaald door de onderliggende fundamenten van de individuele bedrijven.”

De ene dividendbetaler is de andere niet. Om de volatiliteit op de aandelenmarkten te counteren, geven beleggers soms de voorkeur aan dividendbetalers. Maar niet alle dividendbetalers zijn van dezelfde kwaliteit, dus selectiviteit is essentieel. “Ik vermijd bedrijven met te veel schulden”, zegt portefeuillemanager Joyce Gordon. “Bedrijven aan de onderkant van het investment-grade spectrum kunnen het in een recessie lastig krijgen om zich te financieren, waardoor het risico toeneemt dat ze hun dividenden verlagen.”

De beste aandelen komen niet altijd uit de VS. Het afgelopen decennium waren veel van de beste aandelen juist buiten de Verenigde Staten te vinden. De afgelopen 10 jaar deed de Amerikaanse index het over het algemeen misschien beter, maar van de top 50 aandelen waren veel niet-Amerikaans. Vorig jaar bijvoorbeeld waren 37 van de top 50 aandelen buiten de VS gevestigd.

Amerikaanse bedrijfsobligaties zijn duur. Ze bieden maar een beperkt extra rendementspotentieel voor het bijhorende risico. Obligaties van lagere kwaliteit hebben bovendien de neiging om onder de zwakke aandelenmarkten te lijden. Na zo'n sterke run in de VS kunnen beleggers obligaties van opkomende markten overwegen. Hoewel deze volatiel kunnen zijn, bieden ze een vergelijkbaar inkomstenpotentieel als high yield obligaties. Daarnaast hebben ze vaak een lagere correlatie met aandelen.

Blijf geduldig en denk aan de lange termijn. Het aanhouden van een evenwichtige portefeuille is misschien wel de beste aanpak in elke marktomgeving. De voorbije 20 jaar bedroeg de grootste daling van de S&P 500 binnen hetzelfde kalenderjaar, gemiddeld 15%. Toch liet de S&P 500 een groei optekenen voor 15 van de 20 kalenderjaren. Een hypothetische initiële belegging van 10.000 dollar in de aandelenmarkten, zoals de S&P 500, zou uitgegroeid zijn tot een eindwaarde van meer dan 31.000 dollar per 30 november 2019. Hoewel volatiliteit verontrustend kan zijn, is het ook een kans voor geduldige langetermijnbeleggers.