BNY Mellon Investment Management: 2019 recordjaar uitgifte groene obligaties

In 2019 werd een recordbedrag van $234 miljard aan de markt voor groene obligaties toegevoegd. Het bedrag betekent een stijging van 50% ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens vermogensbeheerder Insight Investment, onderdeel van BNY Mellon Investment Management, vormt het bedrag een keerpunt in de kansen voor beleggers.

“De uitgifte van groene obligaties bereikte in 2019 recordniveaus, waardoor het universum werd verdiept tot meer dan $747 miljard”, stelt Joshua Kendall, senior ESG-analist bij Insight Investment. “Dit sterke momentum ter ondersteuning van klimaatverandering duidt op een keerpunt voor beleggers. We verwachten bovendien dat 2020 opnieuw een recordjaar wordt voor groene obligaties. Vroege indicaties wijzen op een totale uitgifte van bijna $300 miljard.”

Insight Investment ziet dat de diversiteit binnen de markt voor green bonds toeneemt nu ook de telecomsector zich op de markt begeeft, Nederland zijn eerste groene obligaties uitgaf en Duitsland het plan heeft opgevat om een green bond uit te geven in 2020.

De uitgifte van sociale en duurzame impactobligaties steeg met $35 miljard in 2019, wat, samen met groene obligaties, de totale uitgifte van impactinstrumenten in de loop van het jaar bracht tot bijna $300 miljard. De markt maakte eveneens kennis met nieuwe instrumenten, zoals de overgangsobligatie van Enel, die een voorbeeld kan vormen voor obligatie-emissies door aardoliebedrijven.

De groei binnen de markt voor groene obligaties is volgens Kendall bemoedigend, maar er is nog wel ruimte voor verbetering. “In te veel gevallen merken we dat de doelstellingen die uitgevende instellingen hebben vastgesteld, overtuiging en ambitie missen. We willen dat er veel meer aandacht wordt besteed aan de kwaliteit van de onderliggende proposities. Insight heeft de status 'groene vlag' toegekend aan slechts 27% van de meer dan 120 impactobligaties die we hebben beoordeeld. Dit komt omdat de markt nog steeds worstelt met transparantierapportage en een duidelijke weergave van positieve impact.”