IG marktcommentaar: Olie - olieprijs daalt verder, vervroegde besprekingen productiebeperkingen.

Olieprijsanalyse: De daling van de olieprijs heeft de afgelopen dagen voortgezet. De landen van de OPEC + willen nu eerder bij elkaar komen om verdere productiebeperkingen te bespreken. Dat zegt Salah Bouhmidi, marktanalist bij broker IG.

Brent olieprijs blijft zwak

Het coronavirus treft de prijzen van grondstoffen bijzonder hard. De koersen van industriële metalen en olie blijven onder druk staan, hetgeen voor aandelenmarkten geen probleem lijkt te zijn, zoals het herstel van de S&P 500-index aantoont.

Volgens de eerste schattingen zou de vraag naar olie uit China in januari met minstens 20% zijn gedaald. Dit is gedeeltelijk al ingeprijsd, maar het overaanbod ligt nu waarschijnlijk flink hoger dan eerder geschat voor de eerste helft van 2020. Veel hoop is daarom gericht op aanbodbeperkende maatregelen van de OPEC +.

Indien de bereidheid er is om beperkende maatregelen te nemen dan blijft het de vraag wie, naast Saoedi-Arabië en Rusland, hiertoe in staat is. De onderhandelingen gaan over 500.000 vaten per dag. Bovendien heeft Saoedi-Arabië haar olie-export al meer gekort dan eerder afgesproken.

Gekeken vanuit een technisch perspectief test de Brent-olieprijs momenteel een belangrijke trendlijn. Als hij hier doorbreekt, kan de prijs van $50 per vat snel worden bereikt.

Brandstoffen in de VS blijven boven gemiddelde van 5 jaar

Momenteel ligt de nadruk eerder op voorraden voor raffinaderijproducten, omdat deze de actuele seizoensvraag weerspiegelen. Kijkend naar de benzinevoorraden, zien we dat deze blijven stijgen en boven het vijfjaarsgemiddelde liggen.