Marktcommentaar IG: vooral winstnemingen drukken op de aandelenmarkten

De markten doen weer een stap terug in aanloop naar de Amerikaanse arbeidsmarktcijfers. “Beleggers zijn niet bereid hun posities in het weekend aan te houden”, stelt Salah Bouhmidi van broker IG. “Bovendien de scherpe daling in de Duitse industriële productie en industriële orders voor druk gezorgd op de euro.”

Winstnemingen overheersen

Winstnemingen na een sterke week lijken de belangrijkste reden voor dalende koersen. Daarnaast is er nog immer de onzekerheid over de verspreiding van het coronavirus, waardoor beleggers kiezen om tot maandag aan de zijlijn te blijven staan.

De verspreiding van het coronavirus heeft deze week de Europese en Amerikaanse aandelen eigenlijk nauwelijks vertraagd en de risicobereidheid onder beleggers is in een groot deel van de markt verbeterd.

“Er is echter een aanzienlijke underperformance voor die markten die waarschijnlijk de gevolgen van de inzinking van de Chinese groei zullen blijven voelen, aldus Bouhmidi. “Ruwe olie, de Australische dollar en Chinese aandelen zullen waarschijnlijk onder druk blijven staan.”

Beleggers zullen vooral de OPEC-aankondigingen met betrekking tot ruwe olie in de gaten houden, omdat geruchten de ronde doen dat de productie kan worden verminderd om de recente daling van de olieprijzen te stoppen.

De vraag is of een dergelijke verlaging van de productie echt een betekenisvolle invloed op de prijs kan hebben, gezien de angst voor coronavirus, die de vraag naar ruwe olie in de weg blijft zitten.

Zwakke cijfers in de Duitse economie trekken de euro naar beneden. Dalende industriële productie en orders duiden op een radicale underperformance in een kritieke groeisector in de eurozone.