Marktupdate IG: olieprijs en olie-exporterende valuta bieden ruimte voor herstel

De olieprijs en olie-exporterende valuta’s hebben voldoende ruimte voor herstel, dat stelt Salah Bouhmidi van broker IG.

“Met name de Noorse kroon lijkt aantrekkelijk, aangezien deze dicht tegen het laagste niveau ooit handelt ten opzichte van de euro (EURNOK) en de Amerikaanse dollar (USDNOK).”

Vooral olie-exporterende valuta's zijn zwaar getroffen zijn door de recente daling van de olieprijzen. Tijdens de afgelopen handelsweek behoorden de Canadese dollar, de Noorse kroon en de Russische roebel (USDRUB) tot de grootste verliezers op de valutamarkt. Een herstel van de olieprijs zou deze valuta ten goede moeten komen. Olie is de handelsweek echter niet sterk begonnen. Maandagavond handelt een vat Amerikaanse ruwe olie bij broker IG zo’n USD 50,30.

Sinds het Corona-virus de wereld in zijn greep begon te houden, hebben de CAD, RUB en NOK gemiddeld ongeveer 2,5 procent in waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De olieprijscorrectie begon al in januari als gevolg van geopolitieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. Eind januari was daar het Corona-virus. De prijs van ruwe olie is sinds begin januari zelfs met ongeveer 24% gedeprecieerd en handelt nu rond het belangrijke niveau van USD 50 per vat.

Hoewel de grootste storm technisch gezien is overleefd, zou de Chinese olievraag (die 14% van de wereldwijde vraag uitmaakt) in het eerste kwartaal van 2020 tot een recordhoogte kunnen dalen en daarmee de prijs van ruwe olie en de wisselkoersen van ruwe olie verder kunnen beïnvloeden.De recente uitverkoop in WTI en Brent lijkt overdreven, aldus Bouhmidi. “Als het Corona-virus onder controle kan worden gehouden, zien wij slechts kleine verdere neerwaartse risico's.”