Belegger kiest bij ETF’s voor goud en spreiding

Vermogensbeheerde BlackRock zag in januari wederom een sterke instroom bij haar ETF's. In januari was de instroom circa 66,5 miljard dollar. Dat was wel minder dan in december (een record van $ 85,8 miljard), vooral door een vermindering in de aankoop van aandelen-ETF’s. De instroom in grondstoffenbeleggingen nam juist toe.

  • Hoewel aandelen-ETF’s het in januari het slechtst deden, was de instroom in breed-samengestelde ETF’s op ontwikkelde markten positief: met een instroom van $ 13,4 miljard hadden zij (als enige aandelen-ETF’s) de derde stijgende maand op rij.
  • De keerzijde van de medaille was dat de aankoop van Amerikaanse aandelen met 60% daalde tot $ 14 miljard. In Europa verlieten behalve het Verenigd Koninkrijk ook beleggers de EU: de eurozone kende zijn eerste uitstroommaand sinds augustus ($ 1 miljard).
  • ‘Altijd blijven spreiden’ leek het devies in januari: multi-sector-ETF’s hadden een instroom van $ 8,9 miljard. High yield had het daarentegen zwaar: de instroom daalde van $ 2,9 miljard in december naar $ 0,2 miljard in januari.
  • Een gouden start voor de grondstoffen-ETF’s dit jaar: de instroom van goud is in januari vertienvoudigd van $ 0,3 miljard naar $ 3,1 miljard. In de edelmetalen kwam zilver op een toepasselijke tweede plek, met een instroom van $ 53 miljoen na vijf maanden van uitstroom.
  • Ook ruwe olie profiteerde van het feit dat beleggers door een hogere marktvolatiliteit teruggrepen op grondstoffen. Na twee maanden van uitstroom haalde de instroom op ruweolie-ETF’s een recordhoogte sinds november 2018 met $ 0,9 miljard.