Capital Group: 5G creëert kansen voor langetermijnbeleggers

Zodra 5G op grote schaal wordt uitgerold, zullen nieuwe bedrijfsmodellen ontstaan die voorheen onmogelijk waren, schrijft Isaac Sudit, analist bij Capital Group, in ‘5G wireless evolution: Can you hear me now?’

De vijfde generatie draadloze communicatie zou maar liefst 100 keer sneller zijn dan de huidige 4G. Die snelheid maakt 5G tot een essentieel ingrediënt voor vele toekomstige technologieën. “5G blinkt uit in zijn vermogen om de latentie te verminderen - het tijdsverschil dat twee machines nodig hebben om met elkaar te communiceren”, zegt Isaac Sudit. “Hoewel het maar om duizendsten van een seconde gaat, betekent 5G een grote stap vooruit voor tijdgevoelige taken.”

De analist van Capital Group ziet vooral voordelen bij systemen die honderden of duizenden serveraanvragen per minuut doen, en zeker die waarbij de snelheid van de ene functie afhankelijk is van die van de andere. “Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto's. Ultrasnelle communicatie geeft die voertuigen meer tijd om te reageren en auto-ongelukken te voorkomen. Autonome voertuigen kunnen botsingen voorkomen door op 2 milliseconden een centraal controlesysteem op de hoogte brengen, dat vervolgens op 1 milliseconde elke andere auto in de buurt waarschuwt.”

Volgens Isaac Sudit kan de uiteindelijke impact van 5G zelfs verder reiken dan het louter technische. “Gebaseerd op het verleden kan 5G hele nieuwe economische sectoren doen ontstaan, zoals Amerika heeft ervaren met 4G. Door zijn krakende 3G-systeem te moderniseren, creëerden de VS een vruchtbare bodem voor technologiebedrijven om nieuwe manieren te ontwikkelen om inhoud op te slaan en over te brengen. De grote toegankelijkheid zorgde er vervolgens voor dat er ook een publiek was om die inhoud te consumeren. Facebook, Netflix en Alphabet hebben zo hun marktposities kunnen versterken.”

De analist vindt het moeilijk om te voorspellen hoe de 5G-wereld er in detail uit zal uitzien. “In ieder geval ligt er een nieuw tijdperk van technologische innovatie in het verschiet. Bedrijven die deze geavanceerde technologie gebruiken en nieuwe of verbeterde producten uitrollen, hebben het potentieel om zich te onderscheiden. Daar liggen kansen voor langetermijnbeleggers.”