AXA Group ziet verruiming ECB-opkoopprogramma om coronavirus

Het coronavirus kan de Europese Centrale Bank (ECB) aanzetten om de aankopen van bedrijfsobligaties op te voeren, stelt hoofdeconoom Gilles Moëc van AXA Group in een marktcommentaar.

De financiële markten maken zich nu zorgen om de toename van het aantal besmettingen buiten China. De officiële lezing is dat de ECB een V-vormig herstel verwacht, maar intussen zal de centrale bank volgens Moëc niet stilzitten.

Hij wijst erop dat de impact van het coronavirus, dat begon als een Chinees probleem, aanvankelijk vooral de productiezijde van de wereldeconomie leek te raken. Maar de nieuwe besmettingen, eerst in Zuid-Korea en nu Italië veranderen dit plaatje.

De getroffen Noord-Italiaanse regio’s zijn de meest welvarende van het land, wijst de AXA-hoofdeconoom. En hij verwacht dat de impact aanstonds zichtbaar zal worden in Europese consumptiecijfers.

Moëc noemt de stelling van de ECB dat een onmiddellijke reactie niet nodig zou zijn ‘dapper’. Maar hij is ervan overtuigd dat de centrale bankiers al lang aan noodplannen werken.

De markt gaat er al vanuit dat de deposito-rente, die banken in rekening wordt gebracht voor het stallen van geld bij de ECB, dit jaar nogmaals wordt verlaagd. ‘Wij denken dat er goede argumenten zijn om de quota te verhogen voor het opkopen van bedrijfsobligaties’, voegt Moëc hieraan toe.