Capital Group: Coronavirus schudt markten op

De aandelenmarkten onderschatten de verstoringen in de toeleveringsketen als gevolg van het coronavirus, zegt Stephen Green, econoom van Capital Group in Hongkong in ‘Coronavirus rattles markets: What's next for global growth?’. “Het zal nog een hele tijd duren voor mensen weer aan het werk gaan in de grote Chinese steden.”

De vermogensbeheerder ziet Apple, dat sterk afhankelijk is van Chinese fabrieken, als het meest prominente voorbeeld van de brede impact van het coronavirus. De iPhone-fabrikant waarschuwde vorige week al dat zijn omzet voor het huidige kwartaal achter zou blijven bij de ramingen.

Voor de uitbraak van het virus bleek al dat de Chinese economie in het traagste tempo in 30 jaar groeide. Het lijkt erop dat China in een diepere vertraging terechtkomt dan eerst gedacht, met een groei die misschien tot juni van dit jaar vertraagt. De groei zal veel minder zijn dan de 6% van de afgelopen kwartalen.

“De complexiteit en de timing van deze uitbraak maken de hervatting van de normale groei onmogelijk te voorspellen”, zegt Kent Chan, investment director bij Capital Group. “De wereldwijde toeleveringsketens zijn in ieder geval nu veel afhankelijker van China dan tijdens de SARS-uitbraak in 2002 en 2003.”

“In sommige opzichten is de impact voor bepaalde bedrijven buiten China zelfs groter – bijvoorbeeld voor luchtvaartmaatschappijen en cruisemaatschappijen”, zegt portefeuillebeheerder Jody Jonsson. “Maar tegelijk betekent het virus voor sommige sectoren ook een boost, met name e-commerce en gamebedrijven. Naarmate meer mensen thuis blijven, neemt de consumptie van home entertainment enorm toe en wordt er veel meer online gewinkeld.”