Pictet AM onderwogen in aandelen door onzekerheden coronavirus

Pictet AM heeft de blootstelling aan aandelen verlaagd van neutraal naar onderwogen door de mogelijke risico’s die het coronavirus met zich meebrengt. Dat schijft de vermogensbeheerder in de maandelijkse barometer ‘Bulls laid low as virus spreads’.

Pictet AM verlaagt het risico door een overwogen positie in cash te kiezen. Een eveneens overwogen positie in goud is logisch, omdat de prijs van het edelmetaal recent het laagste punt in zeven jaar bereikte. ‘Naarmate het aantal coronavirusbesmettingen buiten China toeneemt, stijgt vermoedelijk ook de vraag naar goud. The Royal Mint, dat munten en medailles voor gemiddeld 60 landen produceert, meldde de afgelopen dagen een stijging van bijna 500 procent van de vraag naar goudstaven en munten; de netto instroom in goud bedroeg vorige maand $3 miljard, illustreert Pictet AM.

Specialisten van Pictet AM calculeren dat wereldwijde aandelen in de laatste week van februari $5000 miljard aan waarde verloren in een vlucht die de vermogensbeheerder als een ‘running for cover’ beschrijft. De uitstroomwaarde evenaart Japans jaarlijkse economische output.

Dat land zou volgens de analisten nog harder kunnen worden geraakt door de economische gevolgen van het coronavirus dan China, waar het virus ontsproot. Immers, Japan, en ook Europa, hebben monetair weinig beleidsruimte meer en de economische groei in deze regio’s stagneert. Gelet op waardering diende het virus zich op een slecht moment aan, concludeert Pictet AM: aandelen waren duur, waarbij zowel de Amerikaanse als de wereldwijde indices begin 2020 recordhoogtes bereikten. De daaropvolgende uitverkoop heeft een deel van de uitbundigheid verminderd. Hoewel Pictet’s technische indicatoren aantonen dat deze sell-off nog enige tijd kan voortduren, blijkt uit onderzoek ook dat beleggers overwogen posities in aandelen hanteren en zijn er bovendien weinig tekenen dat deze beleggingscategorie ‘oversold’ is.

Het coronavirus kan willekeurig zijn in wie het infecteert, maar niet alle regio's en aandelensectoren zullen waarschijnlijk evenveel lijden. Zo is Pictet AM positief over het Verenigd Koninkrijk, dat zich ontdoet van Brexit-gerelateerde problemen. ‘De voorbereidingen van bedrijven op de Brexit kunnen hen inderdaad helpen om verstoringen in de toeleveringsketen veroorzaakt door het virus te doorstaan.’ Wat betreft sectoren verhoogt Pictet AM de blootstelling aan asset classes gerelateerd aan gezondheidszorg.