China: heeft de economie de bodem bereikt?

De analyse van Lazard Fund Managers

De gegevens van het PMI*-onderzoek van februari zijn niet ontsnapt aan de gevolgen van de coronavirusepidemie. Het Chinese nationale bureau voor de statistiek (NBS) meldde een sterke daling van de PMI* voor de verwerkende industrie, die met 14,3 punten daalde tot 35,7. De niet-productie-PMI* daalde nog verder met 24,5 punten tot 29,6.

De Caixin/Markit PMI* voor de verwerkende industrie deed het nauwelijks beter en daalde met 10,8 punten tot 40,3 punten. De ongekende omvang van deze correcties is veel groter dan wat de markt verwachtte, en de indexniveaus liggen nu op een nooit eerder geziene dieptepunt. De subcomponenten deden het niet beter dan het totale aantal: ze verslechterden allemaal, met uitzondering van de levertijden, die langer werden.

Onze analyse

De enquêtegegevens zijn duidelijk somber en onderstrepen hoe de gezondheidscrisis de economie heeft verlamd en de productielijnen volledig heeft ontwricht. Uit de verklaring die naast de officiële PMI-gegevens* is gepubliceerd, blijkt echter dat 78,9% van de ondervraagde bedrijven hun activiteiten op 25 februari hebben hervat.

Nu president Xi Jinping duidelijk probeert de economie weer op gang te brengen en het aantal nieuwe COVID-19 gevallen in de provincie Hubei snel daalt, kan worden verwacht dat de zaken de komende weken snel zullen aantrekken. Verschillende provincies hebben hun alarmniveau al verlaagd en sommige indicatoren beginnen tekenen van verbetering te vertonen, zoals het kolenverbruik, de havenactiviteit en het wegverkeer.

Dit suggereert dat er in maart een herstel zou kunnen komen, hoewel het vinden van het juiste evenwicht tussen bedrijfsleven en gezondheid een delicate taak zal zijn.

*De Purchasing Managers' Index (PMI) is een index van de heersende richting van de economische trends in de industrie- en dienstensector.

Chinapmi