BlackRock: Recordhandel Europese ETF’s door coronavirus

Beleggers hebben in de laatste week van februari voor een recordbedrag gehandeld in Europese ETF’s. Ze werden hierbij gedreven door de huidige turbulente en onzekere markt. Die test de veerkracht van hun portefeuilles behoorlijk, schrijven experts van BlackRock. In de roerige week richtten beleggers zich massaal tot iShares om hun portefeuilles snel en kostenefficiënt veiliger te maken met behulp van ETF’s.

Er werd de laatste week van februari voor bijna $ 100 miljard gehandeld in Europese ETF’s, wat meer dan het dubbele is dan het wekelijkse gemiddelde in 2019, terwijl de spreads gemiddeld bleven. De ETF’s werden gesteund door een grote groep liquiditeitsverschaffers; beleggers gebruikten ze als prijsreferenties. De markt voor obligatie-ETF’s werd vooral gedreven door high-yield: de brutostromen groeiden met 251%. Dat leverde voor iShares EMEA een recordvolume op van $ 36,3 miljard, met een dagelijks gemiddelde van $ 7,26 miljard.

Wat gebeurt er en wat zegt dat over het beleggingssentiment?

  • Verkoop gebeurde vooral in aandelen (-$ 27 miljard), maar die hadden de afgelopen tijd een flinke buffer opgebouwd: in het vierde kwartaal van 2019 stroomde er wereldwijd $ 145 miljard in bij aandelen-ETF’s.
  • De uitstroom uit obligatie-ETF’s vond vooral plaats vanuit bedrijfsobligatie-ETF’s uit EMEA en Amerikaanse high-yield. Dit toont aan dat ETF’s steeds vaker de standaard zijn voor beleggers die verschillende marktscenario’s in acht nemen bij het samenstellen van hun portefeuille.
  • Uitschieters naar defensieve sectoren blijven vooralsnog uit. BlackRock ziet geen hogere ETF-flows naar bijvoorbeeld kwaliteitsdividendaandelen, minimale-volatiliteitsaandelen en momentumbeleggingen in ontwikkelde markten, ook al presteren deze sectoren momenteel uitzonderlijk goed en kunnen ze een goede bescherming bieden in de huidige onzekere tijd.
  • Opvallend genoeg zet de ESG-trend onverminderd door: beleggers lijken bij ESG toch gefocust op het risico op de lange termijn en herallocatie. In februari stroomde er $ 5,6 miljard in duurzame ETF’s, waarvan $ 1,2 miljard in de laatste week van de maand.

    Hoe gaan beleggers om met onzekerheid?

    BlackRock Client Portfolio Solutions-team, legt uit hoe zijn team portefeuilles samenstelt: “De laatste maanden hebben we ETF’s gebruikt om binnen onze portefeuilles het risicoprofiel aan te passen. We houden vast aan onze goud-aandelen, maar vergroten de posities in staatsobligaties van hoge kwaliteit, minimale-volatiliteitsaandelen uit Europa en Amerika, en vastgoed (REITS). Omdat de duur en de impact van de huidige dip in de wereldwijde groei onzeker is, blijven we onze risicoprofielen aanpassen aan de hand van de nieuwste data.”

    Ursula Marchioni, Head of BlackRock Portfolio Analysis & Solutions voegt toe: “De afgelopen twaalf maanden hebben we gesproken met 600 Europese grote multi-assetmanagers. Het gebruik van ETF’s in portefeuilles is gemiddeld met 5% gestegen ten opzichte van 2018. Dat zien we op alle vlakken: tactisch en strategisch, in discretionaire en adviserende dienstverlening en zowel unit-linked als multi-manager (fund-of-fund).”