Ebury: veel onzekerheden door coronavirus

De coronavirus epidemie werd vorige week een volwaardige marktroutine. De aandelenindexen daalden wereldwijd, en de noodbezuiniging van 50 bp door de Federal Reserve bracht slechts tijdelijke verlichting. Maar de meest volatiele bewegingen werden gezien in tarieven, als markten snel geprijsd in verdere verlagingen van het tarief van de Federal Reserve en door de opbrengst in de Schatkisten van de V.S. naar beneden naar record dieptepunten. De Amerikaanse dollar had te lijden onder het renteverschil met de meeste G10-landen, en de Europese valuta's in het algemeen, waar de grootste prestaties van de week, onder leiding van de gemeenschappelijke munt, werden geleverd. De prestaties van de opkomende markten waren vrij gemengd, waarbij de olieafhankelijke landen het slecht deden na een ineenstorting van de olieprijzen, terwijl de valuta's van de Pacific Rim weer opleefden.

Het besluit dat Italië dit weekend heeft genomen om zijn noordelijke provincies, waaronder Milaan, op te sluiten, herinnert ons er duidelijk aan dat de crisis nog niet onder controle is. Zondagavond handel in Azië is indicatief voor verdere beroering, zoals de Amerikaanse beursfutures tank en veilige havens zoals de Yen en, voor nu, de Euro rally in de vroege Aziatische handel.

Deze week zullen de markten zich blijven richten op de ontwikkeling van de coronavirusepidemie, met bijzondere aandacht voor het aantal dagelijkse nieuwe gevallen dat buiten China wordt gemeld. De ECB-vergadering op donderdag [link naar speciaal verslag?] zal van groot belang zijn voor het meten van de reactie van de autoriteiten op de crisis.

GBP

Het pond sterling is vorige week min of meer in lockstep gestegen met de euro, zij het met een lichte achterstand op de gemeenschappelijke munt. Binnenlandse zaken liggen nu op een laag pitje, en de economische gegevens worden grotendeels genegeerd als hopeloos achterhaald in het licht van de epidemie. De gegevens van deze week (BBP en productie van de verwerkende industrie) worden waarschijnlijk genegeerd. De publicatie van de voorjaarsbegroting kan echter wel enig effect hebben, aangezien de risico's nu stevig worden afgewogen in de richting van een meer stimulerend begrotingsbeleid.

EUR

Het nieuws dat Italië zijn noordelijke regio's, in totaal ongeveer 16 miljoen mensen, opsluit, betekent dat de escalerende reactie op de crisis vrijwel zeker zal leiden tot een recessie in Europa, en waarschijnlijk in de EU als geheel. De vraag wordt nu het antwoord van de ECB. Hoewel haar vermogen om de tarieven te verlagen vrij beperkt is, verwachten we dat de vergadering zich zal richten op manieren waarop banken bedrijven kunnen ondersteunen, in het bijzonder de meer kwetsbare MKB-sector. We verwachten ook dat Duitsland op zijn minst een versoepeling van zijn begrotingsbeleid zal aankondigen om de risico's op recessie tegen te gaan. Wat de euro betreft, is de huidige rally historisch gezien snel verlopen en begint hij onze doelstellingen voor de appreciatie op middellange termijn te bereiken, dus het zou ons niet verbazen als de gemeenschappelijke munt op korte termijn een adempauze zou nemen.

USD

De dollar leed ten opzichte van alle G10-valuta's, behalve de Canadese dollar. Nadat de Federal Reserve een verrassende verlaging van 50 bp en een versoepeling van de koers aankondigde, stortte de Amerikaanse rente in en verloor de greenback het grootste deel van zijn buffer van positieve rentes. Het payrollrapport van vrijdag was erg sterk, maar de markten negeerden het ronduit omdat het nog niet de impact van het coronavirus weerspiegelde.

De markt is nu aan het prijzen, omdat de Federal Reserve de tarieven tot nul zal verlagen, met 25 bp verlagingen op elk van de vergaderingen in maart en april, en in feite nul tarieven tegen het einde van het jaar. Wij verwachten dat de markten de economische gegevens uit de scheepsweek zullen negeren, zoals ze dat vorige week met het loonlijstrapport hebben gedaan. De uitzondering zou het consumentenvertrouwen op vrijdag kunnen zijn, wat ons de eerste lezing zal geven van de reactie van de Amerikaanse consument op de crisis.