Nagelmackers blijft onderwogen in aandelen

Bijdrage geschreven door Nagelmackers

Er is deze week een bounce geweest op de verschillende beurzen. Tot woensdag precies. Toen kwam het coronavirus naar de VS, en het gooide een kilte.

Beursrendementen

Verrassend genoeg besloot de Amerikaanse federale bank de rente op dinsdagavond met 0,5% te verlagen, net na een vergadering van de centrale bankiers van de G7. Na een kortstondig herstel stortte de markt in het rood.

Indices

Bourseindices

Maar waarom?

Terwijl de economie het goed doet, heeft deze schokactie diepere twijfels gezaaid over de economische gevolgen van de pandemie. In dit verband moet worden opgemerkt dat de OESO haar groeiprognoses voor 2020 naar beneden heeft bijgesteld: van een verwachte wereldwijde groei van 3% zitten we nu op 2,4% . De G7 eindigde met een communiqué waarin werd opgeroepen tot gezamenlijke actie, maar zonder iets concreets. In deze context kan de actie van de FED een bekentenis van onmacht op een meer mondiaal niveau lijken, wat jammer is.

Is het echt redelijk om ons voor te stellen dat we door het verlagen van de rentetarieven reageren op een probleem van het aanbod in plaats van de vraag? De economische stimulans zal niet leiden tot een heropleving van gesloten fabrieken in China of tot het weer aan het werk zetten van regelmatig in quarantaine geplaatste werknemers. Bovendien, welk economisch instrument zou het kunnen zijn? Er is geen... Op de langere termijn zou het geopolitieke belang om de Europese productie te stimuleren om de bevoorradingsketens te herstellen echter een grote zegen zijn!

Het tweede belangrijke element van vorige week was "Super Tuesday", een cruciale dag in het proces van de benoeming van de toekomstige tegenstander van president Trump. Terwijl Bernie Sanders, socialist (wat de Amerikaanse investeerders niet echt bevalt) favoriet werd na zijn zeer mooie eerste resultaten, nam Joe Biden, de voormalige vice-president van Barack Obama, 9 van de 14 staten die op dinsdag spraken. Biden heeft dus 670 afgevaardigden tegen 589 voor Sanders (het duurt 1991 om genomineerd te worden). Het vooruitzicht dat Biden geconfronteerd wordt met Trump heeft een positief effect gehad op de markten, die vrezen voor een links beleid aan het staatshoofd.

Het derde hoogtepunt van vorige week was het verpletteren van de Amerikaanse rente. Terwijl het 10-jaarspercentage vorige zomer was gedaald tot 1,5% toen er vrees was voor een economische recessie, stortte het in tot 0,77%, een historisch dieptepunt! Dus een recessie is ingebouwd in de obligatieprijzen, een daling van de economische activiteit die het eerste kwartaal zou overstijgen. Het is waar dat sommige Chinese statistieken beangstigend zijn: bijvoorbeeld de verkoop van auto's, die in februari 2020 met 80% daalde ten opzichte van dezelfde maand in 2019... De inflatievooruitzichten zijn ook ingestort, evenals de olie, die nu door China wordt verwaarloosd. De OPEC heeft wel geprobeerd een akkoord te bereiken over productieverlagingen om de prijs te ondersteunen, maar Rusland was daartegen gekant. Minder risicovolle portefeuilles met blootstelling aan obligaties hebben dus van deze situatie geprofiteerd.

Op portefeuilleniveau heeft het Beleggingscomité besloten onderwogen te blijven in aandelen. Deze onderweging vereiste echter het gebruik van contant geld om de portefeuilles weer in evenwicht te brengen door enkele aankooptransacties te doen. Het ging hierbij vooral om Amerikaanse aandelen, die volgens ons aantrekkelijker blijven gezien de goede economische gezondheid van de Amerikaanse economie. Deze aankopen zijn gedaan in trackers, omdat waardefondsen in de huidige omgeving riskant lijken.