Natixis IM: aandelen relatief veel interessanter dan obligaties

Bijdrage door David Lafferty, Chief Market Strategist bij Natixis Investment Managers waarin hij de relatieve waarde van aandelen vergelijkt met die van obligaties. Lafferty stelt dat de relatief aantrekkelijke yields op wereldwijde aandelen beleggers de mogelijkheid biedt ‘betaald’ te worden, terwijl ze wachten op een oplossing voor het corona virus en een stabiliserende economie.

Grote indices als S&P 500 en MSCI handelen op dit moment zo’n 18% lager dan de pieken van eerder dit jaar. Net als bij obligaties brengt deze correctie wat waarde terug in wereldwijde aandelen. Dit wil niet zeggen dat aandelen goedkoop zijn. Ze zijn wel een stuk goedkoper dan een paar maanden geleden en de relatieve waarde ten opzichte van obligaties is door het dak gegaan.

Er is nog een interessante (relatieve) vergelijking te maken, namelijk het vergelijken van dividend yield met investment grade bond yields. Uiteraard is er een verschil in risico, maar het is toch een interessante vergelijking, gegeven het historisch grote verschil. In de VS geeft de S&P 500® een dividend yield van 2.3%. Dit is bijna is 100 bps hoger dan de Bloomberg Barclays US Aggregate Bond’s yield-to-worst van 1.3% en 175 bps hoger dan de US 10-Year Treasury (yield 0.5%).

Anders gezegd, de S&P 500® biedt een yield van meer dan 4x zo groot als die van de US 10-Year Treasury. Met hogere dividenden en negatieve yields op staatsobligaties is het meten van relatieve waarde nog aantrekkelijker in Europa en Japan.

Lafferty waarschuwt dat aandelenselectie ontzettend belangrijk is, aangezien de wereldwijd op handen zijnde groeivertraging er voor zal zorgen dat bepaalde bedrijven minder (of geen) dividend zullen uitkeren.

Dit hoeft niet de bodem te zijn voor aandelen. Het kan altijd lager en goedkoper als de huidige wereldwijde daling doorzet. “Toch biedt het huidige prijsniveau aantoonbaar een redelijke waarde voor beleggers met een sterke maag, die de schommelingen die nog wel even aan zullen houden op de markten kunnen verdragen,” besluit Lafferty.