T. Rowe Price: Wat betekent het coronavirus voor de markten nu en op de lange termijn?

Markten houden niet van onzekerheid en op dit moment is de onzekerheid over hoe ernstig en hoe lang de impact van het coronavirus op de economie zou kunnen zijn, erg groot. Volgens Robert Sharps, Group CIO by T. Rowe Price weet men niet hoe wijdverspreid het virus zal zijn en in hoeverre gezondheidszorgsystemen wereldwijd in staat zijn om ermee om te gaan.

Er is angst in de markt geslopen, meent Sharps. Consumenten en bedrijven zijn van het ene op het andere moment voorzichtiger geworden. Het bedrijfsmanagement is gefocust op noodscenario’s en bedrijfscontinuïteit in plaats van op werving van nieuwe werknemers en uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten. Huishoudens zullen op dit moment veel van hun plannen herevalueren en voorzichtiger worden.

Waar in 2019 beleggers door een periode gingen waarin het rendement in een aantal sectoren in de markt vrij robuust was en de verwachtingen redelijk hoog waren, zullen ze nu hun verwachtingen moeten bijstellen.

Directe impact coronavirus

Sharps verwacht vooralsnog meer volatiliteit totdat er meer zekerheid is over wanneer het gedrag weer normaliseert en het weer meer business-as-usual wordt. Biedt de volatiliteit een koopkans? Dat hangt tot op zekere hoogte af van de beleggingshorizon en van de bedrijfssector. Bepaalde bedrijfssectoren worden op korte termijn zwaar beïnvloed door de verspreiding van het coronavirus. Aandelen van reisgerelateerde bedrijfssectoren noteren 30 tot 50 procent lager. Industriële bedrijven, die het al zwaar hadden, anticipeerden op een opleving van de activiteit maar zien nu een herstel ernstige vertraging oplopen.

Vooruitzichten lange termijn

Desalniettemin zijn er volgens Sharps geen structurele onevenwichtigheden van betekenis in de economie op dit moment. Een scenario waarin het virus in de herfst en de winter terugkomt, is zeker mogelijk en moet terdege rekening mee worden gehouden. Maar afgezien van het verlies aan mensenlevens ziet hij geen betekenisvolle of langdurige impact van het coronavirus op de onderliggende economie. Vooruitkijkend is er dan ook geen reden om de fundamentele theorie achter de beleggingen van T. Rowe Price te veranderen.

Wie een lange beleggingshorizon hanteert, moet zich niet laten leiden door de psychologie van de angst maar zijn besluitvorming blijven laten afhangen van analyse en onderzoek zodat geprofiteerd kan worden van de kansen die zich nu en in de komende weken, zo niet maanden, voordoen.