Fidelity-analisten zien Chinese bedrijven als eerste herstellen van het virus

Chinese bedrijven lijken het snelst te herstellen van de wereldwijde coronavirus-pandemie, en met minder negatieve gevolgen dan verwacht. Dat blijkt uit een wereldwijde enquête deze week onder 152 analisten van vermogensbeheerder Fidelity International.

Van alle Fidelity-analisten die een negatieve impact verwachten op de winsten van de bedrijven die ze volgen, denkt 85% dat de klap voor China beperkt blijft tot de eerste helft van het jaar. Wat betreft de regio's buiten China, denkt bijna de helft van de analisten die een negatief effect verwachten (42%), dat het effect voelbaar zal zijn tot in de tweede helft van het jaar.

Bovendien verwachten de analisten in China dat de omvang van de klap milder zal zijn dan in andere regio’s. Toch denkt 87% dat de winsten van hun Chinese bedrijven een knauw zullen krijgen, al verwachten ze dat de omvang hiervan kleiner zal zijn dan in andere landen.

China was het eerste land dat door het virus werd getroffen. Dan lijkt het ook logisch dat het land het snelst zal herstellen. Maar de hersteltijd in de andere regio’s zal uiteraard ook afhangen van hoe drastisch de maatregelen zijn die de regeringen nemen om het virus in te dammen. China heeft bijvoorbeeld in een relatief vroeg stadium strenge reisverboden ingesteld.

Het Westen probeert zo lang mogelijk te vermijden dat de economie stilvalt. De verschillen tussen de gevolgen van de Chinese en Westerse benaderingen zijn in dit stadium moeilijk te voorspellen. Een analist die Noord-Amerikaanse bedrijven volgt, waarschuwt alvast om voorzichtig te zijn met voorspellingen voor de Westerse consumptie op basis van het Chinese voorbeeld, waar de economie volledig werd stilgelegd. In China wordt de productie ondertussen hervat. De situatie lijkt dan ook snel te verbeteren, zoals een Europese analist opmerkt: “Sinds 9 maart is 92% van de 140 Chinese fabrieken die belangrijk zijn voor mijn bedrijven weer open. Al die fabrieken waren in februari nog dicht.” Toch verwachten veel analisten voor Azië, Europa en Noord-Amerika dat de wereldwijde gevolgen voor de toeleveringsketens nog wel enige tijd voelbaar zijn.

Ten slotte verwachten de analisten van Fidelity dat de negatieve winstgroei in de technologiesector minder groot zal zijn dan in andere sectoren. Technologiebedrijven hebben meer terugkerende inkomsten en daardoor minder liquiditeitsproblemen. Bovendien krijgen sub-sectoren als videogames en werken op afstand een impuls naarmate landen maatregelen nemen om reizen en sociale contacten in te perken.